Akrapovič stopa na novo področje – govorimo o zaščiti motorjev in totalnem prestižu!

You are currently viewing Akrapovič stopa na novo področje – govorimo o zaščiti motorjev in totalnem prestižu!

Pri Akrapoviču so razširili paleto izdelkov z veliko novostjo in na trg prvič poslali zaščitne cevne okvirje iz titana. Gre za priljubljene, skoraj nujne dodatke za vse, ki se s svojimi velikimi adventure motorji vozijo po terenu. Prvo cevno zaščito iz titana so naredili za globalno najbolj uspešni motocikel v tem segmentu, za BMW R 1250 GS.

To je tudi prvič v zgodovini motociklizma, da je nek proizvajalec izdelal te zaščite iz titana, doselej so namreč vsi proizvajalci na tem področju uporabljali jeklene ceni ali aluminij.

Sistem tehta pol manj kot pri enaki izvedbi iz jeklenih cevi.

Za ta korak so se pri podjetju Akrapovič odločili nekako logično, oziroma na podlagi izkušenj, ki so jih pridobili z razvojem in izdelavo izpušnih sistemov za ta najhitreje rastoči segment motociklizma. V zadnjih štiridesetih letih so si vsekakor nabrali izjemno zalogo znanja in izkušenj, pridobljenih z delom na področju obdelave titana. Zato so v podjetju iz Ivančne Gorice zasnovali ter izdelali zgornji in spodnji komplet zaščitnih okvirjev za BMW R 1250 GS.

Ne spreglejte: Test BMW R 1250 GS za katerega so izdelali zaščitni cevni sistem Akrapovič.

Kompleta sta izdelana iz peskanih titanovih cevi, ki so ob enakih mehanskih lastnostih za približno 40 % lažje od cevi iz nerjavnega jekla. Zagotavljajo visoko trdnost, hkrati pa so lahke in odporne proti koroziji. Okvirji so izdelani z varjenjem po postopku TIG, vključujejo pa tudi lasersko izrezane in natančno obdelane prirobnice debeline 8 mm, ki zagotavljajo, da se okvirji popolnoma prilegajo motociklu. Stabilna konstrukcija je delno pritrjena na okvir motocikla, kar ob morebitnem udarcu poskrbi za razporeditev sile. Takšna investicija je vsekakor smiselna za vsak adventure motocikel saj na terenu le ta tudi v zelo izkušenih rokah lahko pade po tleh. Drugi pomembni razlog je pa tudi zaščita motorja med vožnjo po zahtevnem terenu, ko lahko tudi pazljiv voznik z valjema zadane ob oviro.

V skrajnem nagibu sistem ni v napoto in omogoča športno vožnjo tudi na asfaltu.

Okvirji so zasnovani tako, da se prilegajo obstoječim komponentam motocikla, v podjetju pa so z namenom razvoja kompletov za optimalno zaščito motocikla opravili številne teste in analize deformacij.

Ljubitelji športne vožnje boste veseli tudi dejstva, da sta kompleta izdelana z veliko pozornostjo do detajlov in ne omejujeta kota nagiba motocikla. Poskrbeli so tudi za homologacijo ABE. Vsi štirje deli skupaj tehtajo samo 6,26 kg, kar pomeni, da gre za ene najlažjih zaščitnih okvirjev na trgu za BMW R 1250 GS.

Logotip in napis titanium sta lasersko gravirana.

Ker gre za premium izdelek je na okvirjih vgraviran logotip znamke Akrapovič in napis Titanium na dobro vidnih mestih, ki razkrivajo, iz kakšnega materiala so okvirji izdelani. Zgornji komplet – Upper Protection Bar Set (Titanium) in spodnji komplet – Lower Protection Bar Set (Titanium) lahko kupite skupaj ali ločeno. Primerna sta za motocikle BMW R 1250 GS 2019–2022, pri čemer za BMW R 1250 GS Adventure zgornji komplet ni na voljo. Okvirji so oblikovani tako, da zagotavljajo visoko raven zaščite motocikla, hkrati pa lahko voznik nanje namesti tudi dodatne torbe, meglenke in žaromete drugih proizvajalcev.

Peter Kavčič

Foto: Akrapovič