BMW R18 Empathy – motor za dober namen, ki je nastal v Sloveniji

You are currently viewing BMW R18 Empathy – motor za dober namen, ki je nastal v Sloveniji

Slovenci znamo stopiti skupaj, ko je treba pomagat. To smo dokazali že večkrat in dokazujemo spet! BMW Motorrad Slovenija je v sodelovanju s partnerji Akrapovič in Dreamachine izdelal unikatni motor BMW R18, ki bo s potovanjem po Sloveniji spodbujal empatijo do sočloveka. Sredstva zbrana s prodajo kolekcije Empathy bodo namenjena občasni sodelavki BMW Motorrad in ljubiteljici znamke BMW Lani Nini Markelj, ki je lani v kolesarski nesreči utrpela hude telesne poškodbe. Izkupiček od prodaje izdelkov bo preko neprofitnega društva Never Give Up namenjen za rehabilitacijo in prilagoditev življenjskih pogojev za prejemnico donacije.

Unikatni R 18 s pečatom Dreamachine!

Emphaty izpod rok Dreamachine. Foto: Alex Štokelj

V sodelovanju s podjetjem Dreamachine in svetovno priznanim podjetjem Akrapovič je BMW R18 dobil nov izgled z nekaterimi unikatnimi komponentami. Dvodelna posoda za gorivo, oplemenitena s karbonskim pokrovom in bočnimi oplatami je delo Dreamachine tako kot karbonska zaščita sprednjega dela agregata, prednji in zadnji blatnik z zavorno lučjo led in smerniki znamke Kellerman. Dodani so kolesni obroči znamke TTS, novi so sedež, sprednja maska z žarometom led, bočni nosilec registrske tablice ter krmilo, drugačna so vzvratna ogledala. Izpušni sistem je unikatno Akrapovičevo delo, ki z zvočno kuliso poskrbi za nezmotljiv globok zvok dvovaljnika. Posebnost motocikla in kot pika na i je svetleč napis Empathy na bloku agregata, ki celotnemu motociklu daje poseben pečat in atraktiven izgled.

Preobrazba motocikla je v okviru projekta Empathy povezana z grajenjem novega načina življenja prejemnice donacije. Samo Trpin, direktor BMW Motorrad Slovenija, je z ekipo vložil veliko časa in sredstev, da se je projekt Empathy uresničil: Ideja o pomoči se je porodila, takoj ko smo maja 2021 slišali za nesrečo s kolesom Lane Nine. Ko smo spremljali njeno zgodbo, kako na novo gradi svoje življenje, se je porodila nadgradnja naše ideje – da tudi mi iz nečesa tako imenitnega, kot je motocikel BMW R18, sestavimo nekaj drugačnega, tako kot svoje življenje sestavlja Lana Nina.« Na novo zgrajeni motocikel so v BMW Motorrad Slovenija povezali v projekt Empathy. Z njim želi BMW Slovenija spodbuditi skrb za sočloveka v najtežjih trenutkih.

Tomaž Capuder – Capl (Dreamachine), Gaber Keržišnik in Samo Trpin (direktor BMW Motorrad Slovenija) med predstavitvijo motocikla z imenom Emphaty. Foto: BMW Slovenija

BMW R18 Empathy bo potoval po Sloveniji in spodbujal k nakupu izdelkov istoimenske kolekcije. Izdelki z znamko Empathy, ki jih je mogoče kupiti in s tem prispevati sredstva za dobrodelni namen, so: moški in ženski pulover s kapuco (30 €), moška in ženska majica s kratkimi rokavi (10 €), kapa (15 €) in obesek za ključe (5 €). Izdelki so na voljo za naročilo preko društva Never Give Up po elektronski pošti matej@nevergiveup.si. V prihodnje bodo izdelki na voljo tudi pri vseh pooblaščenih trgovcih BMW Motorrad, in sicer BMW Avtoval Grosuplje, BMW Selmar Celje in BMW Selmar Maribor.

Prodaja izdelkov bo obenem potekala na dogodkih, kjer se bo predstavljal na novo zgrajeni model R18 Empathy, in sicer med 7. in 10. 5. ter 13. in 15. 5. 2022, prvič pa že v sklopu dogodka BMW Arena na Pokljuki med 30. marcem in 10. aprilom 2022.

Projekt pa bo dobil tudi mednarnodno razsežnost, saj bo motocikel R18 Empathy predstavljen na Pure&Crafted festivalu 1. julija in Mednarodnih dnevih BMW Motorrad 2. in 3. julija 2022 v Berlinu.

Na unikatnem motociklu so detajli neverjetni. Foto: Alex Štokelj

Izkupiček od prodaje izdelkov bo v celoti namenjen Lani Nini Markelj za njeno rehabilitacijo in prilagoditev življenjskih pogojev.

Prejemnica donacije

Lana Markelj, vsestranska športnica ter izjemno pozitivno in srčno dekle, ki je bila navdušena nad občasnim delom za BMW Motorrad, je maja 2021 utrpela hude poškodbe glave med vožnjo s kolesom. Nesreča, ki jo je iz svobode prostranih cest in gorskih vrhov vrgla med stene v Rehabilitacijski center Soča. Lana je športnica, je borka in je dekle, ki nikoli ne obupa! In tako se je kljub bolečini odločila, da ponovno osvoji vrh, ne glede na to, kako dolgo bo trajalo, in ne glede na to, kako težka bo pot. Uspelo ji bo. Ona verjame v to. V to verjamemo tudi mi. Želimo postati njen podpornik, ki ji bo pomagal premagati vse ovire in razbremeniti del bremena, ki ga nosi s seboj.

Tehnični podatki BMW R18 Empathy

Empathy! Foto: Alex Štokelj

Motor:                                 zračno/oljno hlajen štiritaktni dvovaljni bokser motor z dvema odmičnima gredema nad ročično gredjo, 1802 cm³

Največja moč:                    67 kW pri 4.750 vrt/min

Največji navor:                   158 Nm pri 3.000 vrt/min

Prenos moči:                      šeststopenjski menjalnik, kardan

Okvir:                                  jeklen

Zavore:                               spredaj dva koluta Ø 300 mm, zadaj kolut Ø 300 mm, BMW Motorrad Integral ABS

Vzmetenje:                         spredaj vilice Ø 43 mm, zadaj dvojna aluminijasta roka s hidravlično nastavljivim centralnim blažilnikom

Kolesni obroči:                   spredaj TTS Fat Spoke 23 x 3.5”, zadaj TTS Fat Spoke 18 x 8.5”

Gume:                                 spredaj Metzeler 130 x 23”, zadaj Metzeler 240 x 18”

Višina sedeža od tal:          610 mm

Posoda za gorivo:                             16 l

Medosna razdalja                             1.730 mm

Masa:                                  350 kg

Peter Kavčič

#BMWmotorrad #Emphaty #BMWR18 #Akrapovic