Can-Am Adventure 2021 – Blato, smeh in avantura

You are currently viewing Can-Am Adventure 2021 – Blato, smeh in avantura

Ljubitelji štirikolesnikov so se v začetku oktobra ponovno srečali na offroad poligonu Cukarca v Šentvidu pri Stični in uživali v vožnjah polnih adrenalina. Tokrat že sedmič na tej lokaciji, ki vedno poskrbi, da je dogajanje na stezi in ob njej  zabavno. S takšnim dogodkom Pri Ski&Sea spodbujajo odgovorno terensko vožnjo in pomagajo lastnikom štirikolesnikov, da v varnem okolju preizkusijo kaj njihovi štirikolesniki in vedno bolj priljubljena vozila SSV (buggy-ji) v resnici zmorejo.

200 adrenalinskih doživetij

Pogled na osrednji prostor iz zraka.

Kako zelo je manjkal lanskoletni dogodek, ki je bil zaradi pandemije prestavljen na letošnjo jesen je kmalu po objavi datuma dogodka pokazalo veliko zanimanje ljubiteljev terenske vožnje. V rekordnem času se je na tradicionalni Can-Am Adventure prijavilo več kot 200 udeležencev, ki so prišlo iz vseh koncev Slovenije, nekaj pa celo iz sosednjih držav.

Če vam je všeč blato potem je Can – AM adventure prava stvar za vas.

Za dober dogodek so ključne priprave

Poligon vedno vsebuje bolj in manj zahtevne odseke.

Vse skupaj seveda ni naključje in za odlično trasirano progo stoji ekipa, ki je prevzela organizacijo dogodka. Matej Šteh, predsednik AMD Šentvid pri Stični pojasnjuje: ‘Vse skupaj se začne že dosti prej, preden pridejo prvi štirikolesniki na poligon. Z ekipo v društvu in zunanjim partnerjem pri tem projektu se najprej pogovorimo kaj želimo udeležencem ponuditi. Naša motokros proga z večletno tradicijo je seveda dobro znana vsem, ki dirkajo z motokros ali enduro motorji, štirikolesniki pa k nam zaidejo bolj poredko. Zato je bistveno, da progo pravočasno pripravimo, zgladimo kanale v ovinkih in pred skakalnicami, da je ta varna a da hkrati omogoča adrenalinske vožnje. Adrenalin je vsekakor prisoten, še posebej ker vozniki štirikolesnikov tu na stezi v dolini pod Kalom lahko okusijo čar skokov, ki jih sicer na kolovoznih ali makadamskih poteh ni.’

Varno iskanje meja je cilj takšnega dogodka.

Čar vožnje na meji

Vožnja po robu – dobesedno.

Del proge izpeljejo tudi skozi gozd, ki je del poligona, kar voznikom predstavlja še dodaten izziv. Tu hitrost ni pomembna ampak natančnost, občutek na plinu in pravilno razporejanje teže, saj se sicer lahko kaj hitro pripeti, da sredi klanca kak nespreten voznik obtiči. No seveda je to potem čas za kolegialnost in reševanje, kjer brž priskočijo na pomoč vsi, ki si pripeljejo mimo in imajo dovolj znanja da lahko pomagajo.

Varnost na prvem mestu

Proga, ki bo izkušenim v veselje in začetnikom ravno prav zahtevna je vedno stvar kompromisa.

Peter Kavčič, ki vsako leto skrbi za trasiranje proge pravi, da mu je v največji izziv iskanje ravnovesja na progi, ki mora vsebovati vse prvine terenske vožnje: ‘Moj cilj je, da se vsi vozniki zabavajo in pri tem ne ogrožajo sebe ali drugih. Varnost je zame vedno na prvem mestu, saj se ob nezgodi vse obrne na glavo. Zato vedno poiščem linije in odseke, ki so dovolj enostavni za vožnjo, da tudi začetnik lahko prevozi celo progo in po končanem dnevu odidejo domov navdušeni nad tem kaj jim je uspelo. Tisti zelo izkušeni pa lahko na tej isti progi maksimalno uživajo, poiščejo skoke, ki jih nese tudi po 15 metrov daleč ali pa najdejo globoko blatno lužo kjer morajo izkoristiti čisto vse kar njihov štirikolesnik zmore. Seveda je pri tem pomembno tudi vzdušje. Zato se nam vsako leto pridruži izkušeni napovedovalec dirk v motokrosu Matjaž Šeško, za muziko pa poskrbijo pri Red Bullu.’

Trial za najbolj spretne in pogumne

Tudi letos so se najbolj pogumni in spretni preizkusili v posebni spretnostni vožnji, kjer je potrebno najti pravo kompromis med natančnostjo, počasno vožnjo  brez kazenskih pribitkov in pritiskanjem na plin. Čeprav so na takšni stezi resda v prednosti nekoliko krajši štirikolesniki je bilo zanimivo, predvsem pa zabavno opazovati, kako so se tekmovalci lotevali izzivov. Izkazalo se je, da je zmagovalni pokal najvišje dvignil tisti z najbolj naštudirano taktiko in obvladovanjem svojega štirikolesnika.

Zmagovalkec triala je najbolj zahtevno oviro kar preskočil.

Tule si lahko ogledate video z letošnjega Can – AM Adventure dneva v Šentvidu pri Stični.

Can-Am Adventure 2021

Peter Kavčič

Foto in video: Kristijan Vatovec