Dakar 2023: 10. etapa je pisala zgodovino…prva etapna zmaga za Simona Marčiča in Slovenijo v razredu Original by Motul! Na 11. etapi je nadaljeval v tem norem tempu!

You are currently viewing Dakar 2023: 10. etapa je pisala zgodovino…prva etapna zmaga za Simona Marčiča in Slovenijo v razredu Original by Motul! Na 11. etapi je nadaljeval v tem norem tempu!

Končno je prišel na vrsto ta del Dakarju, za katerega smo pričakovali, da bo Simonu pisan na kožo. Veliko peska, visokih sipin in visoke temperature!

Obrestovali so se treningi v Dubaju, kjer je treniral točno na takšnem terenu, kot je tukaj, v puščavi Rub’ al-Khali. Dolge in visoke neprekinjene sipine, kjer pridejo do izraza sposobnosti navigiranja, razumevanja terena ter vožnje po globoki mivki.

”Današnja etapa se je res odvila po mojih načrtih. Prvič v karieri sem zmagal v najtežjem razredu – Original by Motul. Super je bilo. 110km sipin brez prestanka. To je res teren, ki mi odgovarja, da sem lahko napadel. Res super.”

11. etapa je postregla s še več peska in sipinami kar je Simonu ustrezalo in je privozil do tretjega mesta v svoji kategoriji, skupno je na 40. mestu.

Prvi del maratonske etape v »Prazni četrti« se je pričela z dolgimi prostranimi planjavami, kjer lahko dirkači iz svojih jeklenih konjičkov izvlečejo maksimalne dovoljene hitrosti – 160km/h. Maksimalna dovoljena hitrost je na letošnjem Dakarju novost, uvedli pa so jo seveda zaradi varnostnih razlogov.

Uvodnemu in hitremu začetku današnje etape je sledil del, v katerem je Simon zablestel že včeraj – pesek in neskončne sipine. Tudi danes je največjo razliko naredil v tem delu etape.

Ker sta današnja in jutrišnja etapa maratonskega značaja (pomeni, da so vsi tekmovalci ločeni od ekip – tako snemalnih kot tekmovalnih), danes žal nimamo izjave s strani Simona.

Simon po današnji super odpeljani etapi ostaja na 6. mestu v kategoriji Original by Motul, v generalni razvrstitvi motoristov pa je pridobil 1 mesto in je sedaj 53.

Tokrat torej vsi motoristi ponovno spijo v enem velikem šotoru. Jutrišnjo – 12. etapo pa vsi odpeljejo s takšnim motorjem, s kakršnim so danes pripeljali v cilj. Pogoji bodo tako veliko bolj primerljivi za vse razrede – za tiste z ekipami ter za Original by Motul, v katerem tekmuje Simon.

S tem mislim predvsem iskanje pravega razmerja med vožnjo na polno in varčevanjem z motorjem in komponentami. Veliko razliko lahko naredijo že samo pnevmatike, ki jih tekmovalci menjujejo na vsako etapo, med tem ko ima razred Original by Motul na voljo samo 3 komplete za celoten Dakar. Če si preračunamo, pomeni to vsaj 4 etape na enem kompletu.

Posledično si lahko od jutrišnje etape obetamo še kakšno dodatno pridobljeno mesto v generalni razvrstitvi motoristov. Simon je do 5. mesta v Original by Motul oddaljen slabo uro. Glede na to, da so časovne preizkušnje na zadnjih treh etapah relativno kratke (med 136 in 185km), je vprašanje ali je to še ulovljivo.

Ampak saj veste… To je Dakar…

Foto: Denis Janežič