Dakar 2023 – 5. etapa: Simon Marčič doživel najtežji dan na reliju Dakar v vseh 9. letih!

You are currently viewing Dakar 2023 – 5. etapa: Simon Marčič doživel najtežji dan na reliju Dakar v vseh 9. letih!

Današnji dan na Dakarju je postregel z zelo mešanimi emocijami. Simonove besede, ko se je vrnil v kamp, so bile: »En najtežjih dni na Dakarju, v vseh mojih 9. Dakarjih.«

Po zelo dobrem začetku 373km dolge 5. etape, ko je Simon držal tempo najhitrejših, prehiteval številne tekmovalce pred seboj in imel res odličen ritem, se mu je okoli 140. km sesul mousse v zadnji pnevmatiki. Gre za vložek v pnevmatiki oz. trdo alternativo zračnice, česar se je poslužuje večina tekmovalcev na Dakarju, saj je možnost defekta s tem manjša. Ampak seveda izjema potrjuje pravilo.

Simon je tako kakšnih 100km prevozil zgolj po platišču – po pesku! Vsak, ki je kdaj poskusil voziti v pesku ve kako zahtevna je takšna vožnja, zato si res težko predstavljamo kako bistveno bolj zahtevno je voziti brez gume, ki nudi oprijem. 

Simon je zaradi prave ”pohorske trme” s tem dosegel prostor za dolivanje goriva. Tam je nato čakal, če se mu po kakšnem slučaju prikaže sreča in bo od kakšnega drugega tekmovalca uspel dobiti celo zadnje kolo. Možnost, da se zgodi kaj takšnega je bila približno tolikšna, kot sama nesreča, ki se mu je pripetila. 

Ko je tako že skoraj izgubil upanje, da bo lahko nadaljeval z letošnjim Dakarjem, je enemu izmed motoristov, ki je prišel doliti gorivo, odpovedal agregat. Izredna nesreča za tega tekmovalca, nepopisna sreča za Simona.

Pohitel je do njega in ga prosil za zadnje kolo. Tekmovalec se je strinjal. Simon je hitro menjal zadnje kolo in dal vse od sebe, da čim bolj omili izgubljen čas.

To je Dakar. Konstantno je treba biti previden, paziti na material, iskati rešitve in k sreči jo je Simon danes našel.

Simon je v skupnem seštevku zdrsnil na 98. mesto med motoristi ter 14. mesto v razredu Original by Motul.

Kaj točno nas čaka jutri še ni povsem jasno. Na sporedu je sicer bila najdaljša etapa na letošnjem Dakarju. Zaradi obilice dežja pa je prišlo do določenih sprememb. Zalilo je prostor, kjer so bili planirani bivaki v Al Duwadimi, tako da se jutri odpravimo direktno v Riyadh. Vse spremljevalne ekipe in novinarje zato čaka nekaj več kot 1000km dolga pot. Kako točno bo to zgledalo za tekmovalce bo znano v naslednjih urah. 

Držimo pesti, da so se za Simona težave na letošnjem Dakarju zaključile.

Besedilo in foto: Denis Janežič