Dakar 2023: Zgodovinski dosežek za slovenski moto šport! Toni Mulec in Simon Marčič sta v cilju enega najtežjih Dakarjev doslej!

You are currently viewing Dakar 2023: Zgodovinski dosežek za slovenski moto šport!  Toni Mulec in Simon Marčič sta v cilju enega najtežjih Dakarjev doslej!

Kevin Benavides je veliki zmagovalec jubilejnega 45. relija Dakar. Svojega moštvenega kolega in tekmeca je na koncu, po 14. etapah ugnal za pičlih 43 sekund! Argentinec je s tem dosegel drugo zmago v karieri (zmagal je leta 2021) in svojo prvo za KTM. Toby Price je bil na koncu v tem epskem boju drugi in Američan Skyler Howes tretji z nekaj več kot petimi miutami zaostanka.

Toni Mulec

V cilj enega najtežjih dirk v zgodovini sta srečno pripeljala tudi oba slovenska dirkača. Da je bila tokratna dirka res težka priča tudi to, da se je na štart zadnje 14. etape podalo le 57% motoristov.

Toni mulec je svoj prvi Dakar odpeljal odlično in ga končal na 24. mestu! Česa je simpatični Korošec zmožen je pokazal z 8. mestom na eni izmed etap, ko se je uspešno kosal z najboljšimi. Hkrati je tudi dokazal, da je iz pravega testa, da ne odnega tudi, ko ponagaja tehnika ali ko je telo na meji neznosne bolečine po hudem padcu. Da, tudi to je Dakar! Kot je večkrat dejal Miran Stanovnik, da če vsaj enkrat med dirko ne izkusiš hudega padca si enostavno premalo tvegal. Toni je bil tudi med najhitrejšimi novinci na ditrki.

Simon Marčič

Zelo zrelo in navdušujoče je dirkal tudi bistveno bolj izkušeni in prekaljeni Simon Marčič. Ta je tekmoval v kategoriji Original by Motul, ki je najbolj prvinska kategorija za motoriste, saj ti dirkajo brez pomoči mehanikov v taboru.

Simon je moral dirkati in tudi povsem sam popravljati motor vsak večer v taboru.

Simon je dokazal kako zrel je postal in, da je mesece, ki jih je preživel v Dubaju maksimalno dobro izkoristil saj je dobesedno blestel na etapah z veliko peska in sipin. Svoj deveti reli Dakar je Mariborčan končal na skupnem 50. mestu.

Čestitke obema dirkačema s strani ekipe Motoavantura.si!

#Dakar2023 #ToniMulec #SimonMarčič

Peter Kavčič

Foto: RallyZone, Denis Janežič

This Post Has One Comment

Comments are closed.