Filmi za ljubitelje motorjev

You are currently viewing Filmi za ljubitelje motorjev

Zima je letni čas, ki nam motoristom ni najbolj naklonjen. Temperature pod ničlo in hladen asfalt res ne prinašata nič dobrega. Zato je to idealen čas, da si na raznih spletnih platformah ogledate filme za motoriste. Tole je nekaj naših predlogov.

1. On Any Sunday

Gre za legendarni film, neke vrste dokumentarec in prikazuje kulturo motociklizma v ZDA pred 50 leti.

Film je bil premierno predvajan leta 1971, produciral ga je Bruce Brown, v “glavni vlogi”, pa se predstavi eden in edini Steve McQueen. Skozi desetletja se je filma prijel sloves najboljšega moto dokumentarca vseh časov. Rdeča nit filma so življenja in karatkerji uspešnih dirkačev in motociklističnih fanatikov v različnih disciplinah športa na dveh kolesih.

Leta 2014 je izšel drugi del z naslovom On Any Sunday: Next Chapter, produciral pa ga je Brownov sin Dana.

2. Faster

Nekaj za ljubitelje dirk! Dokumentarni film se osredotoča na dogajanje med svetovno MotoGP elito v sezonah 2001 in 2002. Vsebinsko sovpada z epskim vzponom Valentina Rossija, veliko pozornosti pa je namenjene tudi Johnu Hopkinsu, ki je pri svojih rosnih 18 letih, ko je debitiral v MotoGP, veljal za enega največjih talentov tistega obdobja. Poleg tega nam film preko zbirke intervjujev od blizu prikaže zakulisje GP dirk.

3. TT: Closer to the Edge

TT: Close to the Edge je za tiste z dobrimi živci. Gre za film o zloglasni cestni dirki Isle of Man TT. Vsak, ki je kdaj spremljal dogajanje na majhnem otoku med Veliko Britanijo in Irsko ve, zakaj se je okoli dirke razvilo toliko legend. Film, osredotočen na dirko leta 2010, poskuša preko zgodb sodelujočih “običajnim smrtnikom”, prikazati motivacijo za udeležbo na tej izjemno nevarni dirki.

4. Dust to Glory

Prahu in adrenalina poln dokumentarec je poklon offroad izzivu Baja 1000 in vsem, ki so si ga kdajkoli upali izzvati. Gre za portret epske dirke v Mehiki z vsemi vzponi in padci, ki jih na poti do cilja doživljajo vozniki na dveh kolesih. To je dirka kjer v enem kosu prevozijo 1000 milj, dirkajo pa v več kategorijah. Ogledate si lahko tudi 2. del.

5. Moto (katerikoli del)

Če vas po ogledu katerega od teh adrenalinsko dokumentarnih filmov ne potegne v motokros ali enduro potem vas ne bo nič na tem svetu. V kultni seriji od blizu spoznate življenje dirkačev, si ogledate največje skoke s kros motorji in spoznate kako je lahko motociklizem stil življenja.

6. Paying the Price (Toby Price – zgodba o avstralskem dirkaču)

Zanimiv dokumentarec, poln čustev in adrenalina nas popelje v Avstralijo in nekaj ostalih delčkov sveta (predvsem v puščavo). Prikazuje življenjsko zgodbo dvakratnega zmagovalca relija Dakar. Toby Price je za to, da je tako dober skoraj plačal z življenjem. Po nesreči, kjer si je zlomil vrat, je prišel nazaj še močnejši in dvakrat zmagal najtežjo dirko na svetu.