Kot v zlatih časih Valentina Rossija: Skuter za ljubitelje dirk MotoGP – Aprilia SR 125 GT Replica

You are currently viewing Kot v zlatih časih Valentina Rossija: Skuter za ljubitelje dirk MotoGP – Aprilia SR 125 GT Replica

Aprilia SR GT je Aprilin “urbani avanturistični” skuter, zasnovan za ponovno odkrivanje zabave pri vsakodnevni vožnji. Ob uspehih v razredu MotoGP pa je debitiral v posebni in superšportni različici Replica z estetiko, prevzeto neposredno od Aprilia RS-GP, motocikla, ki ga vozita Aleix Espargaró in Maverick Viñales, protagonista svetovnega prvenstva MotoGP 2023. Podobno formulo so v preteklosti s pridom uporabili za replice posvečene dirkalnikom, ki jih je vozil Valentino Rossi.

Mat črno barvno shemo modela Aprilia SR GT Replica dopolnjujejo enake rdeče in vijolične grafike, ki so značilne za dirkalnika Aprilia RS-GP tovarniške ekipe Aprilia Racing. To prepoznamo po logotipu Aprilia, ki poteka diagonalno vzdolž stranskega in osrednjega dela.

Tako kot pri motociklih MotoGP, ki so se rodili v dirkaškem oddelku Noale, so platišča koles pobarvana črno, na robu sprednjega kolesa pa izstopajo rdeči detajli. V skladu z dirkaškim duhom paket opreme vključuje tudi pnevmatike s športno ulično obliko tekalne plasti namesto rahlo grobih “terenskih” pnevmatik, ki so značilne za druge različice, Aprilia SR GT in SR GT Sport.

Test enega najbolj priljubljenih 125 kubičnih skuterjev pri nas si lahko ogledate na youtube kanalu Motoavantura:

Pri novi Aprilii SR GT dober položaj sedenja in široko krmilo kot na večjih motociklih zagotavljata boljši nadzor, medtem ko vzmetenje z dolgim hodom in visoko oddaljenostjo dna skuterja od tal omogočata, da zlahka premagate vse ovire pri vožnji po mestu. Nenazadnje pnevmatike omogočajo pustolovščine na vseh vrstah cestnih površin, od mestnega asfalta do tlakovcev in neasfaltiranih cest.

Aprilia SR GT je v vrhu svojega razreda tudi po moči in učinkovitosti motorja, zahvaljujoč dvema sodobnima motorjema iz družine i-get z elektronskim vbrizgavanjem, štiriventilsko tehniko v glavi motorja in tekočinskim hlajenjem ter standardom Euro 5. Poleg 125-kubičnega motorja i-get z največjo močjo 11 kW pri 8.750 vrt/min in navorom 12 Nm pri 6.500 vrt/min je v modelu Aprilia SR GT 200 debitiral tudi povsem nov 174-kubični enovaljnik, ki se ponaša z močjo 13 kW pri 8.500 vrt/min in navorom 16,5 Nm pri 7.000 vrt/min. Številke, ki dvigujejo letvico in zagotavljajo prožnost, hitre pospeške in gladko vožnjo v vseh razmerah ob resnično manjši porabi goriva. Cena za osnovi model SR 125 GT znaša 4.190 evrov (akcijska cena v višini 3.990 evrov s CBS zavornim sistemom), medtem, ko za to omejeno serijo cene še niso znane.