Novi BMW S 1000 XR z močnejšim motorjem in nižjim sedežem. Zmore vse to kar zmore superšportnik, a z eno veliko razliko!

You are currently viewing Novi BMW S 1000 XR z močnejšim motorjem in nižjim sedežem. Zmore vse to kar zmore superšportnik, a z eno veliko razliko!

In ta razlika je v udobju, ki ga nudi tako vozniku kot sopotniku. Če ima motor kar 170 ”konjev” in tehta za razred potovalnih motorjev le 227 kg, potem vožnja ne more biti dolgočasna. Moja izkušnja s predhodnimi modeli BMW S 1000 XR je bila zelo dobra in ta novo obljublja še več. BMW Motorrad predstavlja novi S 1000 XR, izboljšano različico uspešnega športnega motocikla za dolge razdalje in večkratnega zmagovalca testov. Večja moč motorja, izboljšana ergonomija, oblikovne izboljšave in razširjene standardne funkcije opredeljujejo nadgradnje modela. Cena: 19.990 evrov za osnovni model!

Prenovljeni vrstni štirivaljni motor zdaj zagotavlja še bolj impresivno zmogljivost z geometrijo dovodnih kanalov, optimizirano za pretok, in močjo 125 kW (170 KM).

Novi S 1000 XR si vrstni 4-valjni motor še vedno deli z modelom S 1000 RR, ki zagotavlja gladko in močno delovanje navora ter harmonično karakteristiko moči, ki prispeva k odličnim voznim lastnostim. V primerjavi s predhodnim modelom se je moč motorja povečala za 4 kW (5 KM) in zdaj znaša 125 kW (170 KM) pri nespremenjenih vrtljajih 11.000 vrt/min. Glavna razloga za povečanje zmogljivosti sta geometrija sesalnih kanalov, optimizirana za pretok, in prilagojena elektronika. Največji navor še vedno znaša 114 Nm pri 9.250 vrtljajih na minuto.

Izboljšana ergonomija zaradi novega sedeža in še bolj športnega zadnjega dela.

Da bi zagotovili še več svobode gibanja, zlasti med zmogljivo vožnjo po podeželskih cestah in dirkališčih, je bil sedež popolnoma prenovljen. Zdaj ponuja dodatnih 10 mm višine sedeža (850 mm) in zagotavlja več prostora za zadnjico s povečanjem uporabne dolžine in širine sedeža, kar omogoča boljše prilagajanje položaja sedenja glede na vozne razmere. Zaradi izboljšane ergonomije bo tudi bolje vodljiv.

S 1000 XR na cesti ali na dirkališču

Novi S 1000 XR ima tudi prenovljene elemente v svoji zasnovi. Zadnji del je zdaj opremljen z novimi stranskimi ploščami in zračnimi odprtinami, ki jih je navdihnil motošport, kar mu daje bolj dinamičen videz. Poleg tega ima obloga hladilnika zdaj teksturirano površino, prej črno obarvan blatnik “kljun” pa je zdaj pobarvan v barvi karoserije.

Razširjen nabor standardne opreme in nova dodatna oprema

Novi S 1000 XR ima razširjen seznam standardne opreme. Del standardne opreme je tudi sistem Headlight Pro, ki s prilagodljivo lučjo, ki sveti v ovinek zagotavlja dodatno varnost med nočnimi vožnjami. Paket vključuje tudi dnevne luči (DRL) za boljše prepoznavanje vozila podnevi. Vožnja brez ključa in akumulator s kapaciteto 12 Ah sta zdaj standardna oprema. Poleg tega je novi BMW S 1000 XR serijsko opremljen z možnostjo polnjenja prek USB vtičnice.