Oglejte si zmagovalno vožnjo – POV Tim Gajser z zadnje dirke v Trentinu

You are currently viewing Oglejte si zmagovalno vožnjo – POV Tim Gajser z zadnje dirke v Trentinu

Dvakrat po šest minut adrenalina, kot da si na vlaku smrti. Ko pogledam te posnetke enostavno ne morem razumeti, da se kdorkoli lahko pelje tako tekoče, tako brez napake in s takšno lahkoto po tako razbiti motokros progi, kjer bi imel sam težavo odpeljati en cel krog, brez da bi se vsaj dvakrat ali trikrat nekje vmes zataknil v kanalu. Na video posnetkih se tudi lepo slišijo navijači – da se ti naježi koža. Bravo Tim, bravo slovenski navijači!

Na peti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu je Tim Gajser v razredu MXGP zmagal v obeh vožnjah, Jan Pancar pa je v razredu MX2 zasedel skupno 15. mesto. V spremljevalnem programu sta bili tudi dirki evropskega prvenstva v razredih EMX 125 in EMX Open, v katerih je vozila šesterica slovenskih voznikov.

Nedeljsko prvo vožnjo je Gajser začel zelo zbrano. Na prvo merilno točko je pripeljal drugi za Glennom Coldenhoffom. Nato je premišljeno vozil za Nizozemcem in pri tem v vsakem krogu raziskoval, kje so idealne linije, na katerih bi lahko zdrvel mimo tekmeca. To mu je uspelo ob koncu enajstega kroga, ko je prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok ter je ciljno črto prečkal prvi.

POV prve vožnje – Tim Gajser

Perfektno! Prvič letos mi je uspelo dobiti obe vožnji in seveda sem zelo zadovoljen. Zahvale vsem slovenskim navijačem, ki so ob progi naredili imenitno vzdušje in mi pomagali do tega rezultata,

je bil rahlo utrujen od zahtevne proge, a vidno zadovoljen ob koncu preizkušnje Gajser, ki se je v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP samo še utrdil na prvem mestu in ima pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom 33 točk prednosti.

In še POV iz druge vožnje.

Dobri vožnji Pancarja

V razredu MX2 je Jan Pancar s sobotnimi kvalifikacijami opravil na 17. mestu, kar za dirko na težki in zahtevni progi ni bilo idealno. V prvo vožnjo se je podal zelo odločno, vendar je imel zaradi padca enega od tekmovalcev tudi malce smole v prvem ovinku, iz katerega je pripeljal na 16. mestu. Nadaljeval je zbrano ter premišljeno. Dolgo časa je vozil na 15. mestu, v finišu pa je malce popustil in je ciljno črto prečkal na 16. mestu. Prvi je bil Tom Vialle.

Štart je bil kar v redu, ampak še vedno to ni tisto, kar si želim. Proga je bila težka, saj so jo zjutraj namočili, zato je kar nekoliko drselo. Sama vožnja je bila v redu, z boljšim štartom pa bi bil lahko še višje, saj je zelo težko prehitevati,

Jan Pancar

je ocenil prvo vožnjo Pancar, ki je tudi v drugo štartal podobno. Na prvo merilno mesto je pripeljal na 14. mestu. Nadaljeval je vnovič zelo osredotočen na izjemno selektivno progo, ki ni dopuščala niti najmanjših napak, ter si je v cilju privozil 14. mesto. Znova je bil najhitrejši Vialle, ki je tako slavil skupno zmago na dirki za Veliko nagrado Trentina ter tudi prevzel rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva razreda MX2. Pancarju je na dirki pripadlo 15. mesto, po petih dirkah za svetovno prvenstvo pa je skupno na 16. mestu, zbral pa je 45 točk.

Od šesterice Slovencev do točk Peklaj

V spremljevaljnem programu so se merili tudi vozniki v evropskem prvenstvu. V kvalifikacijah je sodelovalo šest Slovencev z licenco AMZS. V razredu EMX 125 se je na dirko uspel prebiti samo Jaka Peklaj, medtem ko sta Žan Oven in Tilen Demšič obtičala v kvalifikacijah. Tudi v razredu EMX Open so v soboto kvalifikacije vozili trije slovenski tekmovalci, in sicer Jaka Završan, Matic Žitnik in Luka Kutnar. Na dirko se je prebil le slednji, vendar mu ni uspelo priti do točk, skupno pa je zasedel 31. mesto. Peklaj je v nedeljski prvi vožnji pokazal potencial, ki ga premore in zasedel zelo dobro 12. mesto. V drugi vožnji varovancu Klemna Gerčarja ni šlo vse po načrtih in je v cilj pripeljal na 20. mestu. Skupno je na VN Trentina v razredu EMX 125 zasedel 18. mesto ter vknjižil prvih 10 točk v evropskem prvenstvu v letu 2022, s katerimi se v skupnem seštevku po dveh dirkah nahaja na 28. mestu.

EMX125

Peter Kavčič, foto: MXGP

#TimGajser #JanPancar #JakaPeklaj #LukaKutnar #MXGP #MX2 #EMXOPEN #EMX125