Poslovil se je Chris Pfeiffer, legendarni stunt voznik in štirikratni zmagovalec Erzberga

You are currently viewing Poslovil se je Chris Pfeiffer, legendarni stunt voznik in štirikratni zmagovalec Erzberga
Foto: BMW AG / Fotograf: Martin Klindtworth

Žal sporočam zelo žalostno in tragično novico. Umrl je večkratni svetovni prvak, stunt voznik Chris Pfeiffer, ki mu lahko rečemo kar boter tega atraktivnega športa, saj je s svojimi vožnjami navduševal mnoge po svetu, med drugimi tudi slovenskega stunt voznika Roka Bagoroša.

Njegovo športno pot polno inovacij in svetovnih rekordov je prezgodaj končala huda poškodba vratu, oziroma grla. Od tedaj naprej se je 51-letni legendarni motorist boril s hudo depresijo. Za človeka, ki je vedno med svojimi nastopi žarel od energije je misel na to boleča in praktično nepredstavljiva. Pred skoraj šestimi leti se je Pfeiffer upokojil s profesionalne tekmovalne scene, a se je vseeno pojavljal pred občinstvom. Po poročanju nemških medijev si je minuli konec tedna vzel življenje.

Jaipur (IN). Streetbike freestyler Chris Pfeiffer – BMW F 800 R

Čeprav je misel na to boleča in mi ne gredo iz glave trenutki, ko sem ga lahko spremljal v živo tako med nastopi na BMW Motorrad days v Garmišu ali celo v Ljubljani, je za njim ostala izjemna in dragocena zapuščina. Čeprav je bil v tistem času svetovni zvezdnik si je vedno vzel čas za klepet, vedno nasmejan in pozitiven.

BMW Motorrad Days 2012; Garmisch-Partenkirchen, am 07.07.2012

V svoji karieri je osvojil več kot 300 lovorik. Chris je bil izjemen športnik, svojo motociklistično kariero je začel na trialu, nadaljeval v motokrosu kjer je bil tudi nemški prvak. Nastopal je tudi v ekstremnem enduru in na nek način tlakoval neverjetno pot razvoja tega športa od samega začetka. Kot tovarniški voznik za GASGAS je  uspešno je nastopal na legendarni dirki v Fraciji Giles Lalay Classic, velja pa tudi za enega prvih zvezdnikov  nore dirke Erzberg Rodeo kjer je zmagal kar štirikrat. To je le eno manj kot jih imata Anglež Graham Jarvis in Poljak Tady Blazusiaka.  

Vzporedno z ekstremnimi dirkami se je začel tudi razvoj stunt športa kjer je Chris ob podpori Red Bulla dal zagona celotni sceni. Štirikrat je osvojil naslov evropskega in štirikrat naslov svetovnega prvaka.

Njegove globalne uspehe so leta 2009 pri BMW Motorrad kronali z omejeno serijo BMW F 800 CP

BMW F 800 R CP letnih 2009

Tudi v tekmovalnem pokoju je svoje znanje podajal mlajšim generacijam, še vedno pa je tesno sodeloval z BMW Motorrad, kjer je občasno nastopil v vlogi voznika za njihove motocikle. Nazadnje smo si tak video lahko ogledali za aktualni model BMW S 1000 R.

S to tragično in povsem prezgodnjo smrtjo ni izgubil le šport ampak tudi celotni motociklistični svet.

Chris upam, da si našel mir tam zgoraj, molim za družino v teh težkih trenutkih.

Peter Kavčič