Vse najboljše HRC!

You are currently viewing Vse najboljše HRC!
Honda ready to launch 2020 World Superbike team

Honda Racing Corporation 1. septembra letos praznuje točno 40 let od ustanovitve! Gre za oddelek podjetja Honda Motor Company, ki ima v svetu motociklizma in motošporta kultni sloves. Podjetje združuje sodelovanje na motociklističnih dirkah po vsem svetu z razvojem dirkalnih strojev. Skušal sem prešteti vse naslove svetovnih prvakov pa jih je toliko (in v toliko različnih kategorijah) da sem raje prej odnehal. Še najlažje je pri našem junaku Timu Gajserju, ki jih je v HRC pripeljal že 5! Vse najboljše in še na mnoga leta HRC!

Zakaj HRC?

Od vsega začetka je ustanovitelj podjetja Soichiro Honda vztrajal, da njegovi inženirji s preizkušanjem svojih stvaritev v dirkaški konkurenci dokažejo inženirske sposobnosti podjetja in pospešijo razvoj. Vedno je bilo tako, od Hondinega prvega modela A do trenutnega tehnološko najbolj razvitega stroja RC213V MotoGP.

Marquez na MotoGP stroju.

Kot pravi prejšnji predsednik HRC Masumi Hamane: “Dirkalni motocikel je vozni laboratorij, ki nam zagotavlja informacije v živo, dirkališče pa je oder, kjer se uresničijo naše sanje.” Sprva so Hondina prizadevanja za dirkanje potekala znotraj matičnega podjetja Honda Motor Company, toda v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil RSC (Racing Service Center) ustanovljen kot ločeno podjetje, da bi skrbelo za dirkalni program podjetja. Zgodba kot jo poznamo danes pa se je začela 1. septembra 1982, ko je bilo ustanovljeno podjetje Honda Racing Corporation, katerega poslanstvo je razvoj, proizvodnja in prodaja motociklov in delov za dirkanje. Od takrat je HRC postal sinonim za visoko zmogljiv inženiring, odličnost in zmagovalno zmogljivost. Zmagovali so v cestno hitrostnih dirkah kot so GP oziroma MotoGP dirke, Superbike, Endurance, kakor tudi na terenu. Torej na dirkah najvišjega ranga v motokrosu v vseh možnih kategorijah v ključno z MXGP kjer dominira Tim Gajser, AMA SX in MX, Trial (kjer si Toni Bou lasti že 16 naslovov prvaka), enduro in vztrajnostni reliji ter seveda zloglasni Dakar.

Pablo Quintanilla – Dakar Rally 2022

Ustanovitelj: Honda Motor Company

Soichiro Honda – ustanovitelj.

Sedež: Asaka, Saitama, Japonska

Ustanovljeno: 1. september 1982

Matična organizacija: Honda Motor Company

Dirke so bile vedno v središču Honde; dirkanje je resnično Hondin DNK.

RC51: Honda’s Twin To Win s Colinom Edwardsom in Akrapovičevim izpušnim sistemom

Peter Kavčič

Foto: HRC