MXGP sezona se ni niti začela pa je že drama! Herlings in Febvre poškodovana, Gajser zmagal!

You are currently viewing MXGP sezona se ni niti začela pa je že drama! Herlings in Febvre poškodovana, Gajser zmagal!

Sezona 2021 se je končala šele pred nekaj meseci in spomin na hude boje med tremi najhitrejšimi na svetu so še kako živi. Na koncu je zmagal Nizozemec Jefrey Herlings pred fracozom Romainom Febvrejem, tretje mesto pa je zasedel naš Tim Gajser.

Tim Gajser je z drugim mestom in zmago odlično začel sezono na Sardiniji. Foto: HRC

Kot kaže je bila motivacija, da si povrne krono prava in očitno je Tim pripravljalni del sezone opravil zelo dobro.  Na prvi dirki odprtega italijanskega prvenstva na Sardiniji je namreč osvojil drugo mesto (po slabem štartu) in v superfinalni vožnji prvo mesto. Edini, ki je našemu vozniku tovarniške Honde vsaj približno lahko konkuriral je bil Jeremy Seewer na Yamahi.

Takole so dirkali:

Vrhunci prve dirke v Italiji kje rje Tim Gajser pokazal odlično formo.

V Španiji je aktualni prvak Jefrey Herlings z dvojno zmago zelo jasno pokazal, da je v odlični formi. A kaj, ko mu je le dva dni kasneje na treningu veselje preprečila poškodba noge. Nizozemec je svoj KTM SX-F 450 parkiral in se nemudoma z letalom odpravil domov na pregled k specialistu. Zdravnik je ugotovil zlom pete! To pomeni, da bo prisiljen počivati najmanj tri, morda pa celo šest tednov. Vse je namreč odvisno od tega kako bo potekala rehabilitacija. Že zdaj pa je jasno, da bo Herlings izpustil uvodno dirko v Veliki Britaniji kjer sta prav v lanski sezoni z Timom Gajserjem uprizorila nekaj epskih bojev. Po dokaj verjetnem scenariju bo Herlings svoj naslov lahko začel braniti šele na četrti dirki sezone, ki bo predvidoma 27. marca v Ossu na Nizozemskem.

Tudi Romain Febvre poškodovan

Schijndel , 18.03.2021 , Kawasaki Racing Team MXGP Im Bild: Romain Febvre ( France / Kawasaki / Monster Energy Kawasaki Racing Team ) Foto: Steve Bauerschmidt

Pod velikim vprašajem je tudi povratek francoza Romaina Febvreja, ki si je zlomil nogo na superkros  dirki v Bercyju, kjer je napačno ocenil enega od številnih skokov in grdo pristal na tleh. Zaradi te poškodbe ni treniral na motorju celo sezono kar postavlja pod velik vprašaj njegovo pripravljenost. Njegov novi glavni šef ekipe, nekdanji dirkač formule ena Kimi Raikkonen bo imel tako nekoliko težje delo vsaj v uvodnem delu prvenstva.

Tim Gajser je v odlični formi. Foto: HRC

S tem so sedaj vse oči uprte v Tima Gajserja saj se mu zaradi nesrečnih okoliščin dveh močnih konkurentov odpira nekoliko lažja pot do zmage na uvodnih dirkah kar pa še zdaleč ne pomeni, da lahko slavimo že kar sedaj saj konkurenca ne počiva. Jorge Prado je visoko motiviran in želi španski znamki GasGas privoziti prve odmevnejše rezultate ali celo naslov in bo na novem motociklu zagotovo hiter. Prav tako bo nevaren Jeremy Seewer z Yamaho in njegov ekipni kolega Glenn Coldenhoff.  

Kaj je povedal Tim Gajser o pripravljalnem delu sezone si preberite na tej povezavi.

Bo KTM pripeljal nazaj Antonia Cairolija?

KTM ima z enim tovarniškim dirkačem seveda vsaj v uvodnem delu sezone problem. Prepričan sem, da se vodilni v oddelku motošporta močno trudijo, da rešijo situacijo in menda je v igri celo scenarij, da ponudijo priložnost enemu od talentiranih dirkačev, sliši pa se špekulacije tudi o tem, da bi barve oranžne ekipe zastopal kar devetkratni svetovni prvak Antonio Cairoli.

Se bo grande Tony vrnil v MXGP? Foto: KTM

Sezona se ni niti še začela pa je že vse obrnjeno na glavo, komaj čakam, da 20. februarja pade štartna rampa na spektakularni sezi v angleškem Maretly Basinu. No, in seveda, da nam zaigra Zdravljica!

Tu je fantastični video, ki zajema divji vrhunec lanskoletne sezone:

Peter Kavčič