Yamaha Ténéré 700 World Raid do zmage na dirki Africa Eco race po poteh originalnega relija Pariz – Dakar

You are currently viewing Yamaha Ténéré 700 World Raid do zmage na dirki Africa Eco race po poteh originalnega relija Pariz – Dakar

Ekipa Yamaha Ténéré World Raid Team je uspešno tekmovala na dirki, ki poteka po trasi nekdanjega relija Dakar – Africa Eco Race s ciljem ob legendarnem Lac Rose v Dakarju v Senegalu, z voznikoma Polom Tarrésom in Alessandrom Botturijem, ki sta končala na petem oziroma 24. mestu v generalni razvrstitvi in dosegla prelomni podvig, saj je Yamaha postala prvi dvovaljni pustolovski motocikel, ki je končal celotno rally, ter zabeležila 1 in 2 mesto v razredu +700.

Epska dirka Africaecorace je vključevala 12 etap, ki je karavano peljala od starta v Monaku do zahodne obale Afrike, skozi Maroko, Mavretanijo in ciljem v Senegalu ter prepotovala več kot 3000 km. Tarrés in Botturi sta v nedeljo na #africaecorace obudila spomine na zmago Cyrila Neveua za Yamaho na prvem reliju Pariz-Dakar leta 1979, ko sta s svojima motocikloma Ténéré 700 World Raid štartala na zadnjo hitrostno preizkušnjo ob obali Atlantika.

Pol Tarrés je skozi celotno dirko po afriški puščavi, pokazal neverjetno hitrost in doslednost, le enkrat končal izven prve sedmerice, v 9. etapi dosegel svoje prve stopničke na dirki in premagal vse. Kljub temperaturam do 50 stopinj Celzija, izjemni vlažnosti, odpovedani 6. etapi in zloglasnim mavretanskim sipinam ga ni moglo nič ustaviti. 29-letnik se je na več etapah pomeril s 450-kubičnimi motorji in prišel na vrh, kar kaže, kako sposobna je kombinacija Španca in njegovega motorja Ténéré 700 World Raid, opremljenega z opremo GYTR. Torej gre za motocikle, ki ni prototipne izdelave!

Pol Tarres med surfanjem po mavretanskih sipinah.

Botturi, ki je aprila zmagal na prvi dirki ekipe, Tunisia Desert Challenge, in je na Africa eco race lovil hat-trick zmag, je na rallyju doživel smolo. Italijan je pokazal svoj potencial in zmagal v 2. etapi, nato pa je imel v tretji etapi tehnične težave, zaradi katerih je izgubil preveč časa, da bi se lahko boril za vrh.

Dirko je med motoristi zmagal stari znanec relija Dakar Stefan Svitko na motociklu KTM rally replica 450.

Peter Kavčič

Foto: Africa Eco race