Za 50 let v motošportu je Silvin Vesenjak prejel posebno priznanje

You are currently viewing Za 50 let v motošportu je Silvin Vesenjak prejel posebno priznanje

Ko si tako močno prežet z ljubeznijo do motošporta seveda ne moreš kar nehati in dokaz, kaj pomeni srce na mestu in bencin v žilah je možakar, ali recimo kar gospod Silvin Vesenjak.

Sam sem ga spoznal kot zelo mlad novinar in prav z njim opravil svoj prvi intervju. Pred več kot 25 leti! Uf kako čas beži! No, na nedavni podelitvi priznanj AMZS našim najboljšim motošportnikom leta 2022 je tudi Silvin dočakal trenutek, ki si ga je več kot zaslužil. Čestitke dragi prijatelj tudi z moje strani!

Priznanje, ki v sebi skriva neskončno strast in predanost terenskemu motociklizmu

Posebno priznanje za dolgoletno delo na področju športa je torej prejel Silvin Vesenjak, ki je letos obeležil že 50 let aktivnega dela v motokrosu. Vesenjak je leta 1972 kot 14-letni mladenič začel tekmovati v takrat na novo razpisani kategoriji do 60 ccm, pri čemer je potreboval posebno dovoljenje za voznika, saj so smeli voziti le motokrosisti, starejši od 16 let.

Takole je začel z motokrosom. Ali prepoznate motor?

V naslednjih letih je presedel v višje kategorije, tekmoval na svetovnem prvenstvu in tudi v prvenstvu Jugoslavije, kjer je osvojil skupno tretje mesto. V slovenskem državnem prvenstvu je leta 1992 prav tako osvojil skupno tretje mesto in takrat zaključil 21-letno motokrosistično kariero. Kar pa ni bil konec njegove dirkaške poti. Skupina navdušencev nad v tistih časih pri nas zelo malo znanim enduro motociklizmom je istega leta v Mariboru ustanovila Motoristični klub Enduro šport Maribor. Že naslednje leto je Vesenjak tekmoval na prvi licenčni dirki enduro motociklizma v Sloveniji. Nato je odpeljal več mednarodnih pokalnih tekem in se kot prvi Slovenec v enduru udeležil svetovnega prvenstva na Madžarskem. V paru je vozil tudi svetovno znano 12-urno preizkušnjo na obalni mivki v Lignanu, kjer so se z zlatim peskom na obali jadranskega morja takrat pomerili med seboj vsi najboljši enduro in rally vozniki tistega časa.

Drugo kariero si je ustvaril v enduru.

Morda niste vedeli a vozil je celo zloglasno ekstremno dirko v Erzbergu, Eurosport Challenge in pri zrelih 40 letih tudi evropsko prvenstvo v enduru med veterani. Po hudi poškodbi leta 2001 se je vrnil v to panogo, a ne zgolj kot tekmovalec, temveč kot prvi predsednik komisije za vzdržljivostni motociklizem pod okriljem krovne motošportne zveze AMZS, s čimer je ta panoga dobila uraden in enak status kot druge panoge motošporta. Bil je predsednik Alpe Adria komisije za enduro motociklizem.

Še zadnjič na dirki motokrosa v Vrtojbi.

Kot veteran je tekmoval v motokrosu in na številnih dirkah dosegal vidnejše uvrstitve. Tekmovalno kariero je zaključil pri 52 letih. Takrat se je pod okriljem AMZS posvetil uveljavljanju nove motošportne panoge v Sloveniji in nastalo je prvenstvo cross country, katerega temelje je postavil prav on. Takrat je bil odločen, da omogoči vsem, tudi rekreativcem, da se preizkusijo v dirkah, ki so v ZDA najbolj množične, kar mu je tudi uspelo. V tistih letih so se kar vrstile rekordne udeležbe voznikov kar je potrdilo,d a je v pravem trenutku zaznal kaj slovenski terenski motociklizem potrebuje.

Več kot zasluženo nagrado je prejel iz rok Andreja Brgleza, predsednika AMZS.

V zadnjih dvanajstih letih je Vesenjak izjemno aktiven kot športni funkcionar v AMD Orehova vas, poleg tega pa skrbi tudi za arhiv motokrosa in za priložnostne razstave. Silvin Vesenjak je z eno besedo prava enciklopedija jugoslovanskega in slovenskega motokrosa.

Čestitke in še na mnoga leta dragi Silvin!

Peter Kavčič, foto: AMZS, osebni arhiv Silvin Vesenjak