Abu Dhabi Desert Challenge: Toni Mulec spet dirka v puščavi, začel je zares odlično!

You are currently viewing Abu Dhabi Desert Challenge:  Toni Mulec spet dirka v puščavi, začel je zares odlično!

V Abu Dhabiju, natančneje v mestu Al Dhannah, se je danes začela letošnja 2. dirka za svetovno prvenstvo v cross-country relijih. Dirke Abu Dhabi Desert Challenge ali Puščavski izziv se letos udeležuje tudi slovenski relist Toni Mulec, ki ni niti še dodobra stresel iz škornjev dakarskega peska, ko se mu je zadnji hip nasmehnil nastop v Emiratih.

Dirka je Slovencem dobro poznana, saj se je nanjo kar 20 let vračal Miran Stanovnik in na njej tudi dosegel rezultat kariere – 5. mesto v končni skupni razvrstitvi. Puščavski izziv je uresničena vizija Mohammeda ben Sulayema, aktualnega predsednika FIA, ki je Slovenijo pred kratkim tudi poslovno obiskal.

Zdaj že legendarni reli so prvikrat izvedli leta 1991, danes pa je zaplapolala startna zastava že 32. izdaje po vrsti. Šestdnevna dirka s prologom in 100 – odstotno peščenimi etapami v sipinah obrobja Prazne četrti šteje za svetovno prvenstvo v relijih in med dirkači velja kot ultimativni trening navigacije in branja sipin. To je tudi prvi in najpomembnejši razlog, da si je novopečeni dakarski junak Toni Mulec na to dirko tako zelo želel. Po Dakarju se je namreč trmasto odločil, da bo pošteno delal na svojih šibkih točkah – sipinah! – in se na Dakar 2024 vrnil pripravljen za boj za najvišja mesta.

Sreča je na strani delavnih, odločnih ter pogumnih, in tako sta po Dakarju Tonija razveselila dva nova sponzorja, ki sta pokrila tisto razliko, ki je Tonija ločila od nastopa v Emiratih. S pozno prijavo na reli si ni mogel zagotoviti mesta v svoji dakarski ekipi HT Rally Raid Husqvarna Racing, se je pa zato sprostilo eno mesto v ekipi bodočih šampinov – BAS World KTM Racing. »Po sili razmer« je tako Toni pristal v prvi satelistski ekipi tovarniške ekipe Red Bul KTM Factory Racing in v družbi asov – Puščavski izziv bo odpeljal v barvah KTM ter v družbi Masona Kleina in Paola Luccija.

»Če mi bodo finance dopustile, bi seveda srčno rad odpeljal celo svetovno prvenstvo, a zaenkrat so moje misli povsem usmerjene na dirko v Emiratih, kjer bom dal od sebe vse in še več.«

Današnji slabih 7-km dolg prolog je Toni Mulec več kot odlično izpeljal – 2. mesto v kategoriji Rally 2, ki se je v Abu Dhabiju pojavila v skoraj popolni postavi, je dobra popotnica za naslednje dni. Rezultat pa je Tonija še toliko bolj razveselil, saj je včeraj na poti na shakedown izgubil denarnico z vsemi dokumenti in bančno kartico. Dogodek je bil krona tridnevnega prisilnega posta zaradi prebavnih težav, a več kot očitno Tonija ne eno ne drugo ni upočasnilo, slogan, ki ga Korošec diha in živi, pa že poznate: Pozitiva, druge ni!

Abu Dhabi Desert Challenge 2023: Toni je v dirko štartal brezkompromisno!

»Z nasmehom na obrazu in ponovno poln energije bom jutri napadel na prvi etapi,« je svoje mini poročilo zaključil Toni.

Jutrišnja etapa Al Dhannah – Qasr al Sarab šteje 404 km, od teh bodo tekmovalci odpeljali 242 km na čas. Temperature bodo prijetno poletne – okrog 35 stopinj Celzija, deževalo očitno ne bo. Teren hitrostne preizkušnje predstavlja 43% sipin, 52% peščenih pist in eno večje posušeno slano jezero ali šot. Prvi motorist bo startal ob osmih po lokalnem času, torej ob petih po našem. Navijmo budilke!

Reli lahko v živo spremljate na povezavi https://www.abudhabi.live.worldrallyraidchampionship.com/en, mi pa se spet beremo jutri.

Tina Torelli

Foto: Rallyzone