BMW R 1250 R 2023 še zadnji iz koncerna z LED tehnologijo in temi novostmi…

You are currently viewing BMW R 1250 R 2023 še zadnji iz koncerna z LED tehnologijo in temi novostmi…

Zelo zanimiv, agilen in vsestransko uporaben naked BMW R 1250 R, ki je praktično ves čas nekoliko v senci zaradi slavnega brata R 1250 GS za sezono 2023 končno dobiva LED žaromete in kup dodatne opreme in nekoliko osvežen izgled. Po novem boste na njem s seznama dodatne opreme izbrali luči, ki svetijo v ovinek, ogrevanje sedežev in kolesa z žičnimi naperami brez zračnic.

Pravzaprav je bil R 1250 R zadnji BMW, ki je bil na voljo kot novo model do leta 2022, pri katerem sta za kratke in dolge luči še vedno svetile žarnice in ne LED svetilke. V tem simpatičnem roadsterju so bile LED svetilke prej uporabljene samo za zadnje luči in smernike ter za dnevne luči, ki so vgrajene v žaromete. 

To ostaja enako:

V športni izvedbi izgleda zelo sveže.

Kar zadeva obliko, okvir, pogon in vzmetenje bokserskega roadsterja, se v letu 2023 ne bo nič bistvenega spremenilo. Narobe obrnjene teleskopske vilice spredaj niso nastavljive, blažilnik zadaj na enostranski nihajni roki kardan-paralever je nastavljiv (prednapetost preko kolesca in blaženje odboja). Poleg tega je delno aktivni Dynamic ESA s samodejno izravnavo obremenitve na voljo kot dodatna oprema, vendar tukaj deluje samo zadaj. Zavorne komponente še naprej dobavlja Brembo. Zračno-vodno hlajen bokserski motor z variabilnim krmiljenjem sesalnih ventilov Shift Cam še vedno zmore 136 KM in 143 Nm. In tovarniška specifikacija za maso vozila ostaja enaka: 239 kilogramov z osnovno opremo in 90-odstotno polnim 18-litrskim rezervoarjem.

Špice mu lepo pristojijo!

LED žarometi z dodatnimi prilagodljivimi žarometi

Naj bo luč, bela luč! leta 2023 bo zaključeno poglavje z žarnicami, ki ga je BMW peljal v svojem moto programu. R 1250 R je popolnoma preklopil na LED tehnologijo, vključno z dnevnimi lučmi in na novo oblikovanimi smerniki. Podobno kot pri F 900 R od leta 2020 so kot posebna oprema na voljo tudi prilagodljivi žarometi. To je sorazmerno enostavna različica s stranskimi LED diodami, ki se samodejno vklopijo, ko je motor v nagnjenem položaju, torej brez zapletenega vrtljivega mehanizma.

Dnevne luči kot facelift

Ob tej priložnosti bi lahko moderni bokserski roadster dobil prenovo v obliki novih LED žarometov, a je njegovo ohišje le malenkost drugačno od prejšnjega žarometa. Prenova je tako rekoč vgrajena, ker so integrirane dnevne luči drugače razporejene in temu primerno spremenjen videz.

Ogrevanje sedežev za boxer roadster

Ogrevane sedežne blazine so že dolgo na voljo za linijo bokserjev RT, za R 1250 GS pa od leta 2021. Od leta 2023 je možnost ogrevanja sedežev mogoče naročiti tudi tovarniško za R 1250 R. Na drugi strani sta tu še športen zadnji del (fastback) in potovalni paket za naknadno vgradnjo.

Vključene nadgradnje elektronike

Digitalni merilniki ponujajo dober pregled in so med najsodobnejšimi v industriji.

Standardni del opreme od leta 2023 naprej sta sistema za pomoč vozniku, optimizirana za nagib, ABS Pro in DTC za nadzor zdrsa. Poleg tega DBC (Dynamic Brake Control) in način varčevanja z gorivom Eco. BMW novi zaslon na barvnem TFT zaslonu imenuje “Core Screen Sport”. V prihodnje bo med osnovno opremo vključeno tudi stikalo za klic v sili na krmilu in dve vtičnici: 12 voltna in USB. Ločeno so na voljo tudi ogrevane ročice, sredinsko stojalo, pomočnik pri prestavljanju oziroma quickshifter, polaktivno podvozje Dynamic ESA, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah RDC, sistem radijskih ključev Keyless Ride in integrirani sistemi za prtljago.

Nova kolesa z žičnimi naperami brez zračnic

Poleg opcijskega športnega zadka in potniškega paketa novi elementi dodatne opreme in originalni dodatki vključujejo kolesa z žičnimi naperami, odvisno od različice modela. To niso platišča s prečnimi naperami, ki so bila značilna za BMW od poznih osemdesetih let prejšnjega stoletja – ki jih zaradi prostega gibanja zavornih čeljusti ni mogoče predstaviti v 17-palčnem formatu –, ampak nov tip dizajna z dvema vrstama naper. v središču roba. 

Poudarki novega BMW R 1250 R

– Moč in navor: 100 kW (136 KM) pri 7.250 vrt/min in 143 Nm pri 6.250 vrt/min.

– Serijski dinamični nadzor oprijema zadnjega kolesa pri pospeševanju (DTC)

– BMW Motorrad ABS Pro

(integriran del) je del serijske opreme.

– Dinamični nadzor zaviranja (DBC) kot standard.

– Trije serijski načini vožnje.

– Način vožnje “ECO” za posebej varčno vožnjo kot standard.

– Način vožnje Pro z dodatnimi načini vožnje in novo predizbiro načina vožnje ter nadzor navora motorja (MSR) kot dodatna oprema ex works.

– “Športni” osnovni zaslon kot standardna oprema.

– Novi smerniki LED in dnevne luči za vožnjo podnevi v serijski opremi.

– Serijsko vgrajena vtičnica za elektriko in vtičnica USB.

– Novi žarometi Full LED (prilagodljivi kot dodatna oprema ex works).

– Ogrevanje sedežev za voznika in sovoznika, da je potovanje še udobnejše, kot dodatna oprema.

– Športni zadek (opcijsko).

– Nova posebna kolesa z žičnimi naperami.

– Serijski inteligentni klic v sili.

– Osnovna barva in dve različici modela Triple Black in Sport kot dodatna oprema.

Peter Kavčič

Foto: BMW Motorrad