KTM 450 Rally Replica – specialka za več kot 40.000 evrov

You are currently viewing KTM 450 Rally Replica – specialka za več kot 40.000 evrov

Z modelnim letom 2025 oziroma za naslednji rally Dakar, prihaja na trg KTM 450 Rally Replica. Gre za izjemen izdelek, z večjimi posodobitvami motorja, okvirja in oblikovanja, kar avstrijski proizvajalec označuje kot največjo posodobitev ročno izdelanih motociklov za rally za stranke po letu 2020. To je motocikel, ki ga je kot testni voznik izdatno preizkusil tudi naš dirkač Toni Mulec.

Priznanje “najuspešnejši motocikel v zgodovini relija Dakar” ni presenečenje. Seveda vemo za zmage profesionalnih dirkačev v elitni kategoriji, toda od razreda Malle Moto/Originals do številnih zasebnikov, KTM pravilno pravi, da je prav replika 450 rallye najbolj dodelana specialka za vztrajnostne rally dirke.

All Rights Reserved

Velika novica za vse tiste voznike, ki jih zanima nov model, je, da je model 2025 450 Rally Replica doživel največjo posodobitev po letu 2020. Začnemo lahko z nadgradnjo motorja in menjalnika, ostrejšim dizajnom, novimi rezervoarji za gorivo in “izpopolnjenim” okvirjem ter vzmetenjem, ki so jih razvili pri KTM Factory Racing. To je najbolj radikalen stroj, že bolj od modela KTM 890 Adventure Rally

Nov motor, ročna izdelava!

Prenovljeni 450-kubični motor z vbrizgavanjem goriva, ki je v bistvu enak kot v modelih za motokros in enduro, ima novo glavo valja SOHC, okrepljeno sklopko in okrepljen menjalnik.

Za hlajenje zdaj skrbita dva ločena hladilnika namesto prejšnje ene enote, kar zagotavlja boljše hlajenje, zanesljivost in učinkovitost motorja.

Ena od posebnosti modela 450 Rally je ročno varjen okvir iz proizvodnega obrata KTM Motorsports.

Okvir, sestavljen iz lasersko izrezanih, hidroformiranih delov, ima v primerjavi s prejšnjo konstrukcijo jeklenega rešetkastega okvirja “posebej izračunane parametre vzdolžne in torzijske upogibnosti”, vendar ohranja izjemne povratne informacije za voznika, absorpcijo energije in stabilnost, pravijo pri KTM.

To podpira nova votla, tlačno ulita aluminijasta nihajna ročica s prilagojenim značajem togosti in izboljšano zanesljivostjo.

Zadnji samonosilni 16-litrski rezervoar za gorivo je podvojen kot pomožni okvir in je povezan z dodatnima 9- in 9,5-litrskima rezervoarjema spredaj. Napajata ju dve ločeni črpalki za gorivo, ki ju je mogoče samostojno aktivirati s stikalom na krmilu.

S tem se skupna zmogljivost za prevoz goriva modela 2025 KTM 450 Rally Replica poveča na približno 34,5 litra za najdaljše hitrostne preizkušnje rallyja.

Model 2025 KTM 450 Rally Replica je opremljen z 48-milimetrskimi vilicami WP XACT PRO 7548 z zaprto kartušo s stožčastimi ventili, ki so vpete v nove 23-milimetrske nosilce, izdelane na CNC strojih. Zgornja objemka se ponaša tudi s sistemom PHDS (blaženje udarcev), ki so ga razvili v podjetju in je opremljen z blažilnikom krmila SCOTTS.

Amortizer WP XACT PRO 7750 je prav tako popolnoma nastavljiv za individualno nastavitev glede na specifike določenega terena.

Svež videz

Vizualno je KTM 450 Rally Replica 2025 doživel veliko stilsko posodobitev. Ostrejši in agresivnejši profil odlikuje nov navigacijski stolp iz izjemno lahkih ogljikovih vlaken za izboljšanim oklepom, ki po besedah KTM znatno izboljša aerodinamiko za manj turbulenc in upora med vožnjo v sedečem položaju.

Vetrobran ščiti tudi povsem novo, lažjo in ožjo armaturno ploščo z vgrajenimi opozorilnimi lučmi in nastavki za digitalni sistem potne knjige. V sprednjo masko je zdaj vgrajen tudi nov sistem žarometov LED, ki za 33 % poveča skupno svetilnost, kar ima ključno vlogo pri zgodnjih jutranjih etapnih štartih ali poznih nočnih prihodih.

KTM 450 Rally Replica 2025 ima tudi precej kul prostor za orodje, ki je vgrajen v zaščito za spodnji del motorja. To vozniku omogoča hiter dostop do ključev ter sprosti dodaten prostor in težo na vozniku.

Novi KTM 450 Rally Replica je kot vedno edini motocikel, ki je v celoti izdelan in sestavljen v stavbi KTM Motorsports v Avstriji in ga lahko kupite. Na voljo je le v 100 primerkih.

Naročila so se odprla 24. aprila 2024. Za naročilo obiščite najbližjega prodajalca KTM. Cena znaša 42.000 evrov

Več informacij: www.KTM.com 

Foto: Marco Campelli

This Post Has One Comment

Comments are closed.