Lovro Setnikar – 10. letnik, ki se bo preizkusil v trialu tudi na tujem

You are currently viewing Lovro Setnikar – 10. letnik, ki se bo preizkusil v trialu tudi na tujem

Trial je večini malo poznan moto šport saj pri nas nima takšne tradicije kot recimo v Španiji ali Angliji. A v resnici so številni svetovni asi motošporta prve izkušnje na motociklu nabirali prav na trial motorjih. Lovro Setnikar, mladi dirkač iz Polhovega Gradca je po osvojenem naslovu državnega prvak av minuli sezoni pripravljen pokukati tudi na tuje kjer je močnejša konkurenca.

Gre za fanta, ki je februarja dopolnil 10 let in je čisto običajen, živahen šolar, ki obiskuje osnovno Šolo Polhov Gradec. Ko poprime za krmilo svojega dirkalnega trial motocikal Beta pa večini opazovalcev zastane dih, saj se fant očitno požvižga na zakone fizike in navdušuje s svojim ravnotežjem in občutkom kako preskočiti zahtevne ovire. Trial je namreč šport kjer so hitrosti minimalne, bistvo pa je v premagovanju naravnih ali umetnih ovir. Tako nekako kot bi motociklizem primerjali s športnim plezanjem. Z motorjem skoči na skalo kot gams ali pa zapelje po klancu gor tam kjer je še peš skoraj nemogoče.

Lovro si je ta šport izbral sam, no pri tem pa mu je seveda pomagal tudi družina, ki ga podpira in usmerja. Motor je začel voziti pri treh letih in pol in pred nekaj leti začel tudi tekmovati kjer je z uspehi v konkurenci starejših od sebe navdušil. Lovro poleg motorja rad vozi še monocikel, trial kolo in downhill s kolesom. S tem tudi krepi svoj občutek za ravnotežje kar je v njegovem športu ena od ključnih prednosti. Rad pa tudi plava in smuča.

V sezoni 2021 je prepričljivo osvojil naslov prvaka v otroški konkurenci. Na tekmi v Lukovici kjer sta bili dve tekmi je  osvojil prvo in drugo  mesto, tretja tekma kje rje tudi slavil je bila na poligonu na Vranskem, ki je v sklopu AMZS centra Vransko. Z zmago na četrti in zadnji tekmi v Idriji je le še potrdil, da pri nas nima prave konkurence. Zanj je sedaj postal izziv, da bi odpeljal čim več sekcij na tekmi brez napak in seveda zmagal. Za sezono 2022 so cilji postavljeni in vključujejo sodelovanje na vseh petih tekmah v Sloveniji, želi pa se preizkusiti tudi sosednji Avstriji kjer je konkurenca tudi v njegovi starostni skupini dosti močnejša. Lovro začenja s treningi na motorju na prostem marca, sicer pa veliko trening opravi kar doma tudi s trial kolesom na dvorišču, ko skače iz paleten na paleto. Na motorju trenira po dvakrat do trikrat na teden, za njegov športni razvoj pa skrbi Severin Sajevec, večkratni državni prvak v trialu med člani. Seveda brez pomoči in sodelovanja očeta Klemena med treningi ne bi šlo saj je del napredka tudi kakšen padec. Ampak saj veste kaj pravijo vrhunski športniki. Ni važno kolikokrat padeš, važno je kolikokrat se pobereš in nadaljuješ.

Peter Kavčič

Foto: AMZS/Rokmedia