Reprezentanca Slovenije četrta na evropskem pokalu narodov v motokrosu

You are currently viewing Reprezentanca Slovenije četrta na evropskem pokalu narodov v motokrosu

Slovenska motokros reprezentanca je to soboto in nedeljo tekmovala na evropskem pokalu narodov. Izbrano vrsto je na progi Carlos Martinez Zorita Cerro Negro, ki se nahaja na obrobju mesta Talavera de la Reina, približno uro in pol vožnje z avtom jugovzhodno od Madrida, vodil Sašo Kragelj. Slovenija se je v postavi Jan Pancar, Tilen Demšič, Lukas Osek in Rok Plestenjak  zelo dobro znašla in kvalifikacije zaključila na petem mestu.

Slovenska mladinska ekipa je privozila odlično 4. mesto v Španiji.

V nedeljo so se na progo točno opoldne najprej podali vozniki z najšibkejšimi motorji. Osek in Plestenjak sta se dobro odrezala in sta v cilj pripeljala na 8. oziroma 13. mestu. Motorji s prostornino do 250 ccm in 125 ccm so vozili skupaj. Pancar je vnovič odlično opravil s progo in je zaostal le za zmagovalcem Francozom Quentin-Marc Prugnieresom. Demšič je malce popravil sobotni dosežek iz kvalifikacij in je ciljno črto tokrat prečkal na 15. mestu.

Mlada slovenska motkrosista v razredu do 85 ccm sta s tudi v drugo odločno spopadla s progo. Osek je na njej tokrat zasedel 11. mesto, Plestenjak pa je ponovil izid iz prve vožnje in se je v cilj pripeljal na 13. mestu.

Najmlajša člana sta z obema vožnjama dobro opravila in nabrala dragocene izkušnje.

V drugi vožnji motorjev s prostornino do 250 in 125 kubičnih centimetrov pa je izvrstno odpeljal Pancar, ki je zmagal ter tekmece pošteno pustil za seboj. Demšič pa je tudi v drugo ciljno črto prevozil na 15. mestu.

”V prvi vožnji sem po petnajstih minutah storil napako, ki me je drago stala. V drugi vožnjo sem dobro štartal in nisem vozil slabo, ampak manjkalo mi je hitrosti. Sicer pa sem zadovoljen in upam na še več takšnih priložnosti”

je misli po opravljenem tekmovanju strnil Demšič. Skupno je slovenska reprezentanca ob črtanju izida druge vožnje Demšiča zbrala 63 točk, kar jo je uvrstilo na izvrstno 4. mesto. 

Jan Pancar, naš najbolj izkušeni tekmovalec v tej ekipi je dirko komentuiral s temi besedami: ”Vožnji danes nista bili perfektni, ampak kljub temu sem zmagal v svoji kategoriji. Tudi ostali fantje so se potrudili in mislim, da smo naredili vrhunski rezultat za Slovenijo.” V Španiji je dobil tudi posebno priznanje za najhitrejšega voznika na progi. Zmagali so Francozi, ki so zbrali 19 točk, drugi so bili Italijani s 34 točkami, Španci pa so končali na tretjem mestu.

Selektor Sašo Kragelj je ob koncu priznal, da je rezultat realen glede na prikazano in na ves trud, ki so ga fantje dali v to dirko: ”Četrto mesto je lahko v velik ponos slovenskemu motokrosu in za fante, ki so nas zastopali na tekmovanju. Vsi, ki vozili, so se maksimalno potrudili. Jan je bil odličen in vozili smo z geslom vsi za enega, eden za vse. V prihodnje bomo morali naše fante tudi s pomočjo AMZS še bolj usmeriti v Evropo, na mednarodna tekmovanja in takšna, na kakršnem smo bili zdaj. Izkušnje so namreč zelo pomembne in z izjemo Jana ostali tokrat niso imeli toliko izkušenj, zato je ta rezultat res izvrsten. Vse pohvale fantom, da so se spopadli z ekstremno težko progo, saj so bili na njej takšni skoki, kakršnih v Sloveniji nimamo. Naredili so maksimalno vse, kar se je dalo, taktiziranja ni bilo in pristali smo točno na mesto, kamor tudi spadamo”.

Peter Kavčič

Foto: AMZS