Tako Aprilia vidi svojo električno mobilnost

You are currently viewing Tako Aprilia vidi svojo električno mobilnost

Projekt ELECTRICa predstavlja Aprilijino vizijo mobilnosti za najmlajše voznike bližnje prihodnosti. Aprilia, vedno na samem vrhu eksperimentiranja, ponuja novim generacijam tisto kar je v resnici najbolj pomembno,… da jim zagotovi zabavo pri vožnji z motorjem in seveda mobilnost.


Projekt ELECTRICa uporablja vse znanje in izkušnje skupine Piaggio (katere del je Aprilia), ki se ukvarja z električnim pogonom že od leta 1975 in je v tem času predstavila že nekatere rešitve, med drugim tudi MP3 Hybrid, prvi hibridni skuter na svetu.

Ogromne možnosti, ki jih prinašajo digitalizacija in omrežja, ustvarjajo radikalne spremembe življenjskih navad za vse. Ker je vedno več dejavnosti mogoče izvajati na daljavo, se bodo spremenile tudi potrebe po prevozu na delo, vendar bo gibanje brez ovir ostalo nujno, zlasti med najmlajšimi. Vznemirljive izkušnje vožnje, ki jo lahko zagotovi samo dvokolesnik, ni mogoče virtualno nadomestiti ali reproducirati. Projekt ELECTRICa je nov koncept – lahko kolo brez emisij z zabavno in navdušujočo vožnjo, ki zagotavlja maksimalno svobodo in užitek v vožnji tudi za uporabo v mestih prihodnosti. Zabave in svobode pri vožnji po zagotovitvah razvojnikov v Italiji torej ne bo manjkalo.

Zaenkrat koncept predstavlja le supermoto izvedbo

Videz je nedvomno Aprilijin, zlasti od spredaj, kjer izstopa sodobna interpretacija trojnega sklopa žarometov, značilnega za vse Aprilije, ki daje prednost ostrim in jasno športnim linijam. Dostopnost je zagotovljena s kompaktnimi merami in nizko višino sedeža, pa tudi z majhno težo ter ročicama sprednje in zadnje zavore na krmilu, kar je izbira, ki olajša prehod s skuterjev.

Elektromotor je nameščen v osrednjem delu in poganja kolo prek verižnega prenosa. Sistem deluje brez ključa, merilniki so LCD, za varnost pa skrbijo najsodobnejši asistenčni sistemi. Več o sami tehniki ta trenutek ni znano, zagotovo pa ta Aprilia izgleda kot nekaj zelo zanimivega in vznemirljivega za mestno mobilnost. Ne bo nikakršno presenečenje če bodo koncept razvili v smeri supermoto/enduro/naked motorjev.

Peter Kavčič

Foto: Aprilia