Terenska vožnja z dioptrijo? S temi očali ni več težava…

You are currently viewing Terenska vožnja z dioptrijo? S temi očali ni več težava…

Vsak motokrosist ve, kako pomemben je dober vid, saj ti slednji med vožnjo zagotavlja dober pregled nad stezo, posledično dobro izbiro linij, večjo hitrost in pa predvsem varnejšo vožnjo. Naš sodelavec pri motoavantura.si Jaka Završan je preizkusil ta očala nad katerimi se je tako navdušil, da brez njih ne gre več na motor!

Zato vsi, ki za vožnjo uporabljate očala ali leče za korekcijo vida preberite kaj je ugotovil. Pa ne samo, če vozite motokros ali enduro, ampak tudi vsi ostali, ki ste se že srečali s terensko vožnjo kjer se uporabljajo motokros očala in odprta motokros čelada. Ta rešitev je sicer dobro znana tudi vsem gorskim kolesarjem, ki pri spustih uporabljajo zaščitna očala.

»Z motokrosom se profesionalno ukvarjam že več kot petnajst let, pri čemer sem na svoji poti preizkusil tako sladko, kot tudi tisto nekoliko grenkejšo plat tega športa. Tekom svoje kariere sem zaradi želje po napredku preizkusil veliko različnih metod treninga, imel več trenerjev, se posvetoval z nemalo strokovnjaki, a enostavno nisem dojel, da imam eno izmed ključnih rešitev tik pred nosom, oziroma bolje rečeno, nad nosom. Govorim o svojem vidu, za katerega se je na enem izmed zdravniških pregledov pred sezono izkazalo, da ni popoln. Ugotovil sem, da imam dioptrijo na daleč, ki sicer ni bila zelo izrazita, a me je pri vožnji vseeno ovirala.”

Zatiskanje oči je najslabše – s korekcijo vida se odprejo nova obzorja v vožnji! Leče niso idealna rešitev…

Jaka nadaljuje svojo zgodbo s temi besedami: ”Dolgo časa sem si zatiskal oči in še naprej vozil brez korekcijskih očal, saj sem bil tega navajen in dejansko nisem vedel, kaj zamujam. Po nekaj treningih sem na pobudo staršev vendarle privolil v uporabo korekcijskih leč, a so me motile, saj so mi povsem izsušile oči. Preizkusil sem tudi tako imenovan ‘clip’, ki se ga vstavi v motokros očala, a mi tudi ta alternativa ni ugajala, saj je med vožnjo, med katero je prisotnih ogromno tresljajev, močno poskakoval v očalih. Posvetoval sem se z nemalo optiki in strokovnjaki in prav vsi so mi svetovali prav te dve omenjeni možnosti, zato sem že mislil, da se bom enostavno moral privaditi na to, da ne vidim tako dobro kot konkurenti.”

Z več sreče kot pameti je nato po čistem naključju naletel na podjetje Alcom d.o.o. iz Kranja, ki se ukvarja s proizvodnjo korekcijskih stekel in očal. Direktor podjetja g. Dejan Aljančič je bil edini, ki mi je bil pripravljen prisluhniti in mu pomagati in ni dolgo trajalo, da je Jaka v svoja MX očala 100% Armega vstavil njihov produkt, s korekcijskimi lečami.

Brez tresljajev in rosenja

”Prva stvar, ki sem jo opazil je, kako popolno se Alcomova očala prilegajo v motokros očala, kar se je potrdilo tudi med vožnjo, kjer ni prihajalo niti do najmanjših tresljajev. Izjemno navdušen sem bil tudi nad tem, kako enostavno jih je ‘zmontirati’, pri čemer mi je najbolj všeč to, da niso pritrjena na ”šipco” motokros očal. To pomeni, da jih lahko v le nekaj minutah prestavim v katerakoli druga Armegina očala. Največ pomislekov sem imel nad rosenjem očal, a so tudi ta test Alcomova očala opravila z odliko, saj se očala ne rosijo nič bolj, kot če imam na sebi zgolj motokros očala. Alcomov proizvod uporabljam že več kot tri sezone in do tega trenutka še nisem naletel na pomanjkljivost, pa četudi se bo to nekega dne zgodilo, v kar močno dvomim, vem, da mi bodo v podjetju Alcom z veseljem prisluhnili in poskusili kar se da hitro najti rešitev. Poleg odličnosti njihovih izdelkov, je ravno to tisto, kar meni osebno ogromno pomeni.”

Priporočilo vsem motokrosistom, enduro in adventure voznikom

Jaka Završan zaradi izjemno pozitivne izkušnje ta korekcijska očala toplo priporoča. ”Pozivam vas, da svojemu vidu namenite več pozornosti in na ta način ne ponavljate moje napake. Čeprav nas je veliko navajenih na to, da enostavno ne vidimo povsem brezhibno pa že ob prvi uporabi korekcijskih očal vidiš, kaj pomeni videti dobro. Odpre se povsem nov svet, v katerem vožnja ne postane zgolj veliko večji užitek, temveč postane tudi veliko varnejša.”

Konkretno to rešitev, ki jo uporablja Jaka Završan najdete na tej povezavi www.alcom.si

This Post Has One Comment

Comments are closed.