Test: Moto Guzzi Stelvio – prijetno presenečenje!

You are currently viewing Test: Moto Guzzi Stelvio – prijetno presenečenje!

Moto Guzzi Stelvio je najnovejši potovalni enduro, ki so ga naredili v tovarni ob jezeru Como na severu Italije. Z modelom Stelvio nadaljujejo zgodbo, ki so jo odlično začeli ob svoji stoti obletnici, ko so predstavili zelo zanimiv in sodoben športni potovalni motor V 100 Mandello.

Tudi Stelvio poganja sodoben, kompakten, tekočinsko hlajen dvovaljni motor s prečno postavljenima valjema pod kotom 90° in 1.042 ccm prostornine. Motor z značilnim zvokom zmore 115 KM ter 105 Nm navora. Pri izdelavi so uspešno uporabili najsodobnejše tehnologije in znanje kako vse skupaj sestaviti v zelo dober paket. Na salonu v Milanu je bil prav Stelvio ena največjih novosti in eden najlepših ter tehnično dovršenih motociklov!

Po prvem testu na jugu Španije v Almeriji je postalo jasno, da je Stelvio zelo vsestranski, zabaven in uporaben potovalni enduro, ki se lahko pohvali z zelo dobro aerodinamiko in izjemnim udobjem.

Cena za osnovni model znaša 16.500 evrov kar je odlična cena za tako dobro opremljen potovalni enduro. Oprema na testu: Čelada Scorpion EXO ADF-9000 AIR Desert https://scorpionsports.eu/en/casque/a… Jakna in Hlače Halvarsons https://halvarssonsmc.com/product/gru…

Stelvio – staro ime a povsem nov motocikel za potovanja

Na takšni sodobni tehnični osnovi Moto Guzzi zdaj predstavlja Stelvio, drugo poglavje začetne mojstrovine. Stelvio je ime izjemnega slovesa, ki ga motoristi, predvsem tisti, ki stavijo na edinstven dizajn in zvok dvovaljnika zelo cenijo in spoštujejo. Moto Guzzi se je zavestno odločil, da ga ne bo povezal z nobeno drugo kratico, s čimer se je zavedal, kako globoko spoštovanje uživa v motociklistični skupnosti. To je natančen vzdevek, ki ga nosi: Moto Guzzi Stelvio, poimenovan po znamenitem alpskem prelazu, ki z 48 legendarnimi ovinki povezuje dve dolini in je nepogrešljiv cilj vsakega motorista na tem koncu Evrope. Če še niste peljali z motorjem čez Stelvio, to vsekakor čim prej naredite!

Moto Guzzi Stelvio je stroj narejen za izkušene motoriste, saj ponuja priložnost, da se v njegovem sedlu povzpnete visoko prek alpskih prelazov.

Ob tem je posebnost tudi to, da ostajajo zvesti edinstveni filozofiji oblikovanja in izdelave Moto Guzzija, značilne tehnične preference in sodoben slog, ki zajema prihodnost.

Nekaj tehničnih podatkov: največja moč znaša 115 KM pri 8.700 vrtljajih na minuto, največji navor pa 105 Nm pri 6.750 vrtljajih na minuto, pri čemer je 82 odstotkov navora na voljo že pri 3.500 vrtljajih na minuto, omejevalnik pa je postavljen pri impresivnih 9.500 vrtljajih na minuto.

Ti  podatki ustrezno ponazarjajo značaj in robustnost motorja, ki zagotavlja precejšen navor v nizkih vrtljajih za izkušnjo vožnje, ki resnično pooseblja dediščino Moto Guzzi. Sodobna zasnova pa je prinesla tudi motor z nizko porabo goriva (5,1 l/100 km) in ugodnimi obratovalnimi stroški, pri čemer je servisni interval predviden vsakih 12.000 km.