Zgodovinska zmaga na reliju Dakar za Hero

You are currently viewing Zgodovinska zmaga na reliju Dakar za Hero

Veliki proizvajalci vlagajo milijone evrov v športne programe, da se lahko pokažejo v vsem svojem sijaju na najtežjem vztrajnostnem reliju na svetu- Zloglasni Dakar namreč ni samo test za voznike ampak tudi za tehniko. In kdor je tako dober, da zmaga vsaj etapo je vresnici dosegel veliko. 4. januar 2022 se bo v zgodovino nam Evropejcem neznanega proizvajalca zapisal kot dan, ko je Hero in Indija dobila prvo etapno zmago.

Portugalec Joaquim Rodrigues, ki je morda bolj znam motokrosistom je Hero 450 Rally pripeljal najhitreje čez vse pasti tretje etape. Zakaj je to sploh pomembno? Zato ker so poleg proizvajalcev kot so Honda, Yamaha, Sherco, KTM (s satelitoma GasGas in Husqvarna) sestavili povsem svoj dirkalnik in ker je to pomembno za razvoj motociklizma na sploh. Kdor je vsaj enkrat v življenju doživel koliko ur, financ in truda je potrebno vložiti v izdelavo dirkalnika (kakršnegakoli) ve o čem govorim. S to zmago smo povezani tudi Slovenci saj je izpušni sistem za ta dirkalnik izdelal Akrapovič.

Motocikel so razvili v tehničnem centru v Nemčiji.

Hero – kdo sploh so?

Čisto na kratko, so indijski proizvajalec motociklov z več kot 37 letno tradicijo. Do sedaj so izdelali več kot 100 milijonov dvokolesnikov. Njihov predsednik upravnega odbora dr. Pawan Munjal je pred kratkim dejal, da želijo na najtežjem reliju preizkusiti kakovost svojih motociklov in pripeljati sodobno tehnologijo milijonom svojih strank po svetu. Za njih je to naravni proces razvoja.

Hero ekipa za Dakar.

Motošportni oddelek so ustanovili leta 2016 in v sodelovanju z nemško ekipo Speedbrain razvili dirkalnik za rally raid dirke. Sprva so dirkali z motociklom, ki so ga pri Speedbrainu naredili na bazi modela BMW G 450 X. V zadnjih dveh sezonah tekmujejo s povsem novim motociklom, ki so ga naredili v svojem nemškem tehnološkem centru. Za ekipo je dirkal tudi nekdanji tovarniški voznik Honde, žal pokojni Paulo Goncalves, ki se je smrtno ponesrečil prav na reliju dakar pred dvema letoma. Etapno zmago so posvetili Paulu, njegovi ženi in otrokoma.

Peter Kavčič

Foto: Dakar