Aprilia RS 457 je povsem nov športni motor za mlade motoriste in motoristke, zelo dobro pa se znajde tudi na dirkališču!

You are currently viewing Aprilia RS 457 je povsem nov športni motor za mlade motoriste in motoristke, zelo dobro pa se znajde tudi na dirkališču!

Aprilia RS 457 želi postati novo tehnološko in stilsko merilo za mlade motocikliste po vsem svetu, nov ključ do Apriliine različice športnega sveta. Maverick Vinales jo je zapeljal na stezi in bil navdušen nad tem kaj zmore. Cena naj ne bi presegla mejo 8000 evrov! RS 457 predstavlja zgodovinski korak za Aprilio in ne le v tehnološkem smislu. Dejansko nov dvovaljni športno motrocikel Aprilia nagovarja nove cilje in trge, da bi zadostilo naraščajočemu svetovnemu povpraševanju po enostavnih, a zabavnih, tehnološko in stilsko prelomnih motornih kolesih, namenjenih širokim tržnim segmentom. Izdelovali jih bodo v Indiji zaradi cenejše proizvodnje in dostopnosti na globalnih trgih.

Michele Colaninno – generalni direktor skupine Piaggio
“V zadnjih letih je znamka Aprilia doživela intenziven izbruh prenove, ki ga podpira tudi nenehen napredek v svetu dirkanja.
Nedavna uvedba družine 660, najprej RS in Tuono ter kasneje Tuarega, je razširila cilj in ustvarila popolno in konkurenčno ponudbo. Zdaj smo pripravljeni narediti še en korak v prihodnost z osupljivim motociklom, v celoti razvitim v Noaleju, ki je sposobno spodbuditi in navdušiti mlade ljudi ter odpreti ogromen potencial na novih trgih, blizu in daleč. Je korak bližje globalizaciji znamke, ki je vedno imela popolno kombinacijo tehnologije, zabave in pogleda v prihodnost v svojem DNK.«

Akronim RS predstavlja Aprilijin pogled na športnost. Ti motocikli so zasnovani tako, da predstavljajo  inovacije, ki izhajajo iz dolge in uspešne dirkalne zgodovine, ki je oblikovala Aprilijino edinstveno motociklistično kulturo. Tako je Aprilia postala zaželen motor več generacij, ki z  motocikli razvaja strast mlajših voznikov.

Hkrati je bil vodilni igralec v svetu dirk, ki je dominiral v kategorijah dvotaktnih motorjev. Potem ko je ponovno potrdil svojo tehnološko premoč z zmagami na tekmovanjih SBK, se je zavzel tudi za MotoGP. Zdaj se Aprilia vrača k svojemu ustanovnemu poslanstvu s projektom za novo generacijo motoristov, ki združuje znanje, pridobljeno na stezah po vsem svetu.

Od leta 2020 je ogromen uspeh Aprilie RS 660 (najbolje prodajanega športnega motocikla v Evropi) spremenil svet športnih motociklov srednjega razreda in ustvaril nov segment.

Isto zmagovalno formulo so ponovili z Aprilio RS 457, ki se je začela kot popolnoma nov projekt, zasnovan in razvit tam, kjer so ustvarjene vse Aprilie, vključno z motorji MotoGP. Nova Aprilia je idealna povezava med prvimi motorji 125 in RS 660. Dopolnjuje družino RS, ki vključuje zmogljive motorje V4 in, tehnološko najnaprednejšo tehnologijo, ki se dokazuje na dirkah v MotoGP z dirkalnikom RS-GP.

Aprilia RS 457 nagovarja mlajše motoriste in tudi motoristke. Prednosti tega motocikla so njegova lahkotnost, z najvišjim možnim razmerjem med močjo in težo za motocikel, ki ga lahko vozite z licenco A2, enostavnost upravljanja in tehnološka opremljenost. RS 457 je zasnovan za spremljanje motoristov, ko napredujejo po cesti in dirkalni stezi. Ergonomija vključuje športno krmilo in predstavlja kompromis med športnostjo in udobjem pri vožnji.

Oblika novega RS 457 sledi seriji RS, superšportnim motociklom, ki so se zapisali v zgodovino motornih koles, začenši z dvojnim sprednjim ohišjem do dušilca zvoka pod motorjem, z izpuhom 2 v 1.
Sprednji žaromet v celoti LED vključuje svetlobni podpis, značilen za večja superšportna motocikla Aprilia, medtem ko so sprednji smerniki integrirani v svetlobni podpis sprednjega žarometa. Armaturna plošča uporablja elegantno in praktično 5-palčno barvno instrumentno ploščo TFT, krmilni elementi pa so osvetljeni od zadaj.

Aprilio RS 457 poganja najsodobnejši, tekočinsko hlajen paralelni dvovaljni motor, dvojno krmiljenje odmične gredi in štiri ventile na valj, ki zagotavlja 35 kW moči (48 KM), kar je največja možna moč za motor, s katerim se lahko vozite če imate izpit kategorije A2. Poleg podatka o čisti moči je tu še teža motocikla: 159 kg suhe mase in 175 kg z vsemi tekočinami in polno natankana.

Razmerje med močjo in težo Aprilie RS 457 je res ugodno, saj so oblikovalci pri Noaleju stremeli k največjemu možnemu in ga tudi dosegli.

Novi motor je povezan s togim okvirjem. Zaradi sodobnega aluminijastega okvirja je RS 457 edinstvena v svojem segmentu. V to rešitev je vključeno vse Aprilijino oblikovalsko znanje, izpiljeno v desetletjih zmag na vseh svetovnih dirkališčih. Ohišje ročične gredi deluje kot nosilni element, rešitev, izposojena pri RS 660, ki zagotavlja nizko težo, dinamične lastnosti in užitek v vožnji po katerih sicer slovi Aprilia.

Vilice ø41 mm imajo 120 mm hoda in možnost nastavitve prednapetosti. Enako velja za enojni blažilnik, ki je vpet na jekleno nihajno roko, nastavljivo prednapetost, za 130 mm hod kolesa. Zavorni sistem ima 320 mm velik sprednji kolut z radialno nameščeno 4-batno čeljustjo ByBre. Zadaj zavorna čeljust ByBre grabi v 220 mm jekleni kolut. K vsemu temu pripomore dvokanalni ABS sistem z dvojnim načinom uporabe, na obeh kolesih ali samo na sprednjem, ko se z njo odpravimo na stezo.17-palčna športna platišča imajo nameščene pnevmatike 110/70 spredaj in 150/60 zadaj.

Elektronska oprema Aprilie RS 457 je na nivoju sodobnihšportnih motociklov, zasnovana za širok spekter motoristov in popolnoma zvesta tradiciji Aprilie. Sistem Ride by Wire – ki ga je Aprilia prva uvedla v MotoGP s futurističnim RS Cubeom in v proizvodnji – upravlja motor s tremi načini vožnje, ki posegajo v moč in navor ter nadzor oprijema, nastavljiv na tri stopnje in lahko biti tudi onemogočen. Quickshifter je dobavljiv kot dodatna oprema.

Po prvih podatki naj cena ne bi presegla 8000 evrov kar bo to Aprilijo zagotovo naredilo zelo zanimivo. Informacije o tem ali lahko pričakujemo še Tuono in Tuarega nam s tem pogonskim agregatom še niso razkrili, zagotovo pa ne bomo presenečeni, če ne bodo v naslednjem letu predstavili tudi te opcije.

#BeaRacer #aprilia #RS457 #ApriliaRS