Dakar 2023: 9. etapa – Simon Marčič pravi, da je vse ”porihtal” na motorju in se veseli zahtevnega drugega dela dirke!

You are currently viewing Dakar 2023: 9. etapa – Simon Marčič pravi, da je vse ”porihtal” na motorju in se veseli zahtevnega drugega dela dirke!

Tekmovalci so se danes zapodili proti jugovzhodnemu delu Savdske Arabije. Na poti jih je čakala zelo zahtevna navigacija skozi rečne doline in od hudourniške vode razrit teren. Vse te pasti pa je Mariborčan Simon Marčič prevozil zanesljivo, a kot že tolikokrat letos,… tudi tokrat ni šlo brez težav!

A to še ni bilo vse. Dakar je vstopil v najbolj neizprosni del Savdske Arabije kjer so se tekmovalcem odprle velike sipine puščave Rub’ al-Khali, prevod katere se glasi »Prazna četrtina« (Empty Quarter). Gre za največjo peščeno puščavo na svetu. Kot ste lahko sklepali iz samega imena, obsega približno četrtino Kraljevine Saudove Arabije.

Simon je 9. etapo začel zelo dobro. Super se je znašel v hitrih sekcijah in navigiranju. Zadnjih 70km do cilja je sicer prevozil brez zadnje zavore, katero je poškodoval ob padcu na tehničnem, kamnitem delu današnje trase. A tudi tokrat ga je spremljala sreča v nesreči. 

Na štartu današnje etape.

Simon je etapo zaključil na 5. mestu v razredu Original by Motul in s tem pridobil eno mesto v skupni razvrstitvi. Sedaj je 6. V absolutni konkurenci motoristov je etapo zaključil kot 42. in trenutno zaseda 54. mesto v skupni razvrstitvi.

Na jutrišnji etapi se bodo tekmovalci prvič podali v »Prazno četrtino«, kjer jih čaka lokalna specialiteta – pesek. Časovna preizkušnja bo jutri relativno kratka (114km), velik del dneva pa bodo tekmovalci preživeli na 510km dolgem povezovalnem delu.

Simon je že uspel popraviti zadnjo zavoro in ostalih nekaj malenkosti na motorju.

Držimo pesti za jutrišnjo etapo, ki bi Simonu načeloma morala odgovarjati.

Besedilo in foto: Denis Janežič