EnduroGP 2023: Tjaša Fifer kot edina slovenska predstavnica začenja novo sezono, ki se ni začela povsem po načrtih

You are currently viewing EnduroGP 2023: Tjaša Fifer kot edina slovenska predstavnica začenja novo sezono, ki se ni začela povsem po načrtih

Uvodna dirka svetovnega prvenstva v enduru je potekala prvi konec tedna v aprilu na obali prestižnega letoviškega mesta San Remo in njegovem hribovitem zaledju. Čeprav se zdi idilična kulisa pa je za tekmovalce in tekmovalke predstavljala peklensko preizkušnjo.

Slovenijo je zastopala Tjaša Fifer, dvakratna motošportnica Slovenija v letih 2021 in 2022, ki se je hrabro spopadla z izjemno zahtevnimi trasami in specialnimi preizkušnjami, ki so jo čakale na zelo strmih in težko prehodnih terenih, ki se sicer nahajajo le nekaj kilometrov nad San Remom in v bližini francosko-italijanske meje. Fiferjeva se je na dirko podala dobro pripravljena.

Na petkovem prologu, ki je potekal po mehki mivki, je zasedla 10. mestu, kar je bilo sila obetavno za nadaljevanje, saj časovni zaostanek za tekmicami vse tja do šestega mesta ni bil velik. A potem je v prvih etapah na mivki doživela pravo nočno moro. Ni in ni ji steklo. Za povrh vsega je prejela še časovni pribitek zaradi napake pri računanju časov na etapi in jo je vse to potisnilo na 14. mesto.

Takole je doživela soboto, kjer je kar osem ur preživela na svoji dirkalni Beti 300 RR: ”Nikoli še nisem bila tako sproščena na dirki svetovnega prvenstva in res sem se veselila štarta. V petek mi je šlo zelo dobro, v soboto pa sem v mivki trikrat padla in to se je potem samo nadaljevalo. Bila sem slabe volje, spravilo me je celo v jok in bila sem res jezna. Če bi lahko, bi čelado vrgla v smeti in se odpravila kar domov, ampak to ne gre.” Na koncu je prvi del dirke končala na 14. mestu.

Ekipa jo je bodrila in ji povrnila nekaj močno omajane samozavesti, tako da je v nedeljo vseeno dosegla dosti boljši rezultat.

Z izkušnjo prvega dne, v katerem je doživela razočaranje, se je drugega lotila zelo odločno. Nikakor ni popuščala in je nadaljevala zelo motivirano in zbrano ter pokazala, da se lahko tudi v primerjavi s tekmicami z močno omejenimi finančnimi sredstvi, ampak z jekleno voljo in vztrajnostjo prebije zelo blizu tistim, ki imajo za seboj bistveno številčnejše ekipe. Z brezkompromisno vožnjo se je približala mestom, ki jih želi v prihodnosti redno dosegati. V tretji, šesti, osmi in deveti specialni preizkušnji je vsakič osvojila zelo dobro sedmo mesto, seštevek vseh rezultatov pa jo je na koncu uvrstil na deveto mesto.

”Priznam, da sem drugi dan štartala s cmokom v grlu in ni mi bilo prav prijetno. Ampak bilo je lažje. Motor se je izkazal in našla sem svoj ritem, četudi sem na mivki spet izgubljala težko prigarana mesta. Naučila pa sem se veliko novih stvari in 9. mesto je tisto, kar sem trenutno sposobna, vendar borila sem se do konca”

je strnila oceno Tjaša Fifer, ki je še dodala, da zdaj točno ve, kako naprej in poudarila, da je z nedeljskimi vožnjami zadovoljna in si nima kaj očitati, čeprav je zaradi mehke podlage, v kateri ne vozi in je ne pozna, izgubila dve mesti.

Druga dirka svetovnega prvenstva v enduru za ženske bo na Finskem (Heinola) konec maja, v začetku junija sledi preizkušnja na Švedskem (Skovde), tekmovanje pa se bo končalo drugo nedeljo v oktobru z dirko na Portugalskem (Santiago do Cacem).

Peter Kavčič

Foto: Jon Razinger, Urška Tiler