MotoGP – prva dirka VN Katarja postregla s presenečenjem

You are currently viewing MotoGP – prva dirka VN Katarja postregla s presenečenjem

Enea Bastianini, dirkač satelitske  ekipe Ducatija Gresini Racing je stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra sredi puščave. ‘Beast’ je na VN Katarja pripravil mojstrsko predstavo za čustveno zmago pod lučmi. S tem je dokončal popoln dan za Italijo saj so v vseh treh kategorijah zmagali italijanski dirkači, na nek način pa je Bastianini poskrbel tudi za to, da Valentino Rossi še naprej zmaguje. Enea je namreč talent, ki se je razvil v Rossijevi dirkaški akademiji.

Ducati kljub odstopu dveh favoritov do zmage!

Bagnaia je zagnal po tleh sebe in Jorgeja Martina. Oba dirkača sta jo odnesla brez poškodb.

Zmago so v ekipi posvetil pokojnemu Faustu Gresiniju, ki je preminul v lanskem letu za poledicami Covid19. Sicer je v dirki dobro kazalo tudi dvema ducatijevima dirkačema a sta se izločila kar sama. Natančneje Francesco Bagnaia je bil na zaviranju nepazljiv in mi je zdrsnil sprednji del, nakar je s seboj odpeljal še Jorgeja Martina, ki je po odlični predstavi na kvalifikacijah celo štartal s prvega mesta. Za drugo presenečenje je poskrbel Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), ki je po veliki napaki Pola Espargaroja pod čelado verjetno rekel le hvala lepa in z zanesljivo in hitro vožnjo pripeljal KTM-a na zanesljivo drugo mesto. Ob tem je navdušujoče dejstvo, da je bil Južnoafričan na koncu le 0,3 sekunde oddaljen od zmage.

Preberite tudi: Kako se je Marc Marquez pred mesecem in pol prvič spravil na motor po poškodbi.

Tega ekipi KTM doslej še nikoli ni uspelo narediti na uvodni dirki sezone, kar je dober obet za celo sezono. Očitno se je avstrijski ekipi izplačala taktika, ki so jo ubrali v pripravljalnem delu sezone in so namesto, da bi naredili povsem nov motocikel začeli izboljševati obstoječi koncept z majhnimi a sistematičnimi koraki. Ne vem če je naziv za osmoljenca dirke pravi naslov Pol Espargaro (Repsol Honda Team), saj je tovarniško Hondo vseeno pripeljal na stopničke, ampak grenak priokus pa bo vseeno ostal.   S tretjim mesto so to njegove druge stopničke pri Hondi.

Bastianini je zmago posvetil preminulem Faustu Gresiniju, nekdanjemu lastniku ekipe.

Enea Bastianini: “Moj občutek je zdaj neverjeten, saj sem pritiskal od začetka, vendar je bilo najpomembnejše, da ohranim pnevmatike do konca dirke. Ko sem videl, da je Pol dviguje tempo, sem med dirko prehitel Binderja. Na koncu sem bil dovolj blizu, da sem lahko poskusil zmagati na dirki. To zmago želim posvetiti Faustu Gresinju, vem, da mi je pomagal od tam zgoraj. To je fantastično za vso ekipo, mislim, da smo jokali čisto vsi v ekipi. Zelo sem vesel za svojo družino, želim se zahvaliti vsem  skupaj za to.”

Neverjetna zmaga in dokaz kako konkurenčen je letos Ducati.

Aprilia ima dober paket

Na četrtem mestu je dirko končal njegov brat Aleix Espargaro in z zelo zanesljivo vožnjo za krmilom Aprilie nakazal, da dobri rezultati med zimskimi testi niso bili muha enodnevnica. Nekaj je biti hiter na treningih, nekaj povsem drugega pa odpeljati celotno dirko z ostalimi dirkači na stezi, ko se kaznuje vsaka napaka in je potrebno upoštevati še obrabo gum. Za njim je zaostal celo Marc Marquez, ki je sicer odlično štartal a ni mogel držati tempa vodilnih. Šesto mesto za Suzuki, ki ima bistveno močnejši motor kot v preteklih sezonah je prav tako dober rezultat, nekaj časa se je Joan Mir celo spogledoval z bojem za prve mesta a je kasneje moral popustiti. Pri tem pa je vseeno postavil mejnik, oziroma rekord saj je bila njegova najvišja hitrost na dirki neverjetnih 357,6 km/h! Primat najhitrejšega sedaj držita oba dirkača na motociklih Suzuki. Tretjo najvišjo hitrost je dosegel Bastianini z Ducatijem, peterico pa zaokrožujeta še obe Apriliji.

Pol Espargaro je bil hitrejši od ekipnega kolega Marca Marqueza. Nova Honda je hitra!

Aktualni prvak Fabio Quartararo s predstavo ni navdušil. Z devetim mestom je bil najhitrejši dirkač na Yamahi. Težave imajo predvsem pri končni hitrosti. Na dirki je Quartararo dosegel 348,3 km/h kar je skoraj za 10 km/h manj kot recimo Suzuki. Čeprav so vsi dirkači zelo izenačeni ima Yamaha očitno kar velik problem, ki se jim vleče že iz predsezonskih testiranj.

Vrstni red po prvi dirki:

1.BASTIANINI Enea ITA 25  

2.BINDER Brad RSA 20

3.ESPARGARO Pol SPA 16

4.ESPARGARO Aleix SPA 13

5.MARQUEZ Marc SPA 11

6.MIR Joan SPA 10

7.RINS Alex SPA 9

8.ZARCO Johann FRA 8

9.QUARTARARO Fabio FRA 7

10. NAKAGAMI Takaaki JPN 6

11.MORBIDELLI Franco ITA 5

12.VIÑALES Maverick SPA 4

13.MARINI Luca ITA 3

14.DOVIZIOSO Andrea ITA 2

 15.GARDNER Remy AUS 1

16.BINDER Darryn RSA 0

17.DI GIANNANTONIO Fabio ITA 0

18.FERNANDEZ Raul SPA 0

Peter Kavčič

Foto: MotoGP/Dorna

#MotoGP #Qatar #EneaBastianini #Ducati #MarcMarquez