Kaj vse je novega na najbolj priljubljenem modelu Yamaha MT 07 za 2023?

You are currently viewing Kaj vse je novega na najbolj priljubljenem modelu Yamaha MT 07 za 2023?

Za sezono 2023 bo na voljo Yamaha MT-07 z novim barvnim zaslonom TFT in povezljivostjo s pametnim telefonom. Ali kot MT-07 Pure, še vedno poceni z LCD zaslonom, da bo konkurenčna tudi pri vseh, ki kupujejo le skozi prizmo cene.

Naj na kratko osvežim…med letoma 2014 in 2022 je bilo prodanih več kot 160.000 enot. Namesto dosedanje, že precej zastarele različice LCD zaslona bo sedaj uporabljen barvni zaslon TFT. Za dokončanje te nadgradnje je na voljo povezljivost s pametnim telefonom prek Bluetooth, skupaj z aplikacijo Yamaha My Ride.

5-palčni barvni monitor z dvojno postavitvijo

S 5-palčno diagonalo zaslona je novi barvni monitor dovolj velik za prikaz nabora tukaj ponujenih funkcij. Na izbiro sta dve različni postavitvi. V načinu prikaza “Street” je hitrost motorja prikazana v stolpcih na vrhu, hitrost in vklopljena prestava pa spodaj. V načinu “Touring” se simulira analogni merilnik vrtljajev, pri čemer je hitrost digitalno prikazana na levi. Na desnem ročaju krmila so ustrezna nova stikala za navigacijo po menijih.

Bluetooth in aplikacije

Povezavo Bluetooth je mogoče vzpostaviti s pametnim telefonom z brezplačno aplikacijo My Ride. Nato se na zaslonu prikažejo različna obvestila. Tehnično stanje MT-07 je mogoče tudi prikazati in po želji poslati neposredno v delavnico. Podatke o vožnji, kot so pot, pospešek, največja hitrost ali nagibni kot, je mogoče zabeležiti in obdelati za družbene medije.

Quickshifter je lažji za naknadno vgradnjo

Prestavljanje brez vlečenja ročice sklopke je nekaj, kar si želi tudi marsikateri voznik MT-07. Da bi poenostavili kasnejšo namestitev sistema Quick Shift iz originalnih dodatkov, bo MT-07 v prihodnosti pripravljen za to tovarniško. Yamaha še ni zagotovila natančnih informacij o posegih in stroških te možnosti naknadne vgradnje. Yamaha prav tako še ni podala skupne cene za novi MT-07, ki naj bi bil na voljo od maja 2023. Toda barvne različice so že znane sedaj: Icon Blue, Cyan Storm in Tech Black.

Cenejša različica MT-07 Pure

MT-07 Pure je zdaj na voljo samo v črni barvi (Yamaha Black). To je prejšnja različica, torej od zadnje prenove za leto 2021. Z LCD zaslonom bo še naprej na voljo po nizki ceni, vzporedno z novim MT-07. Yamaha še ni podala točne cene za MT-07 Pure. Leta 2022 je MT-07 s to tehnično stopnjo stal 7799 evrov. Vsaj različica Pure ne bi smela biti dražja, sploh ker je dobila konkurenco v novi Hondi Hornet 750.

Motor in okvir nespremenjena

Na motorju ali okvirju MT-07 za leto 2023 ni sprememb. Vrstni dvovaljni motor s 689 cc še vedno razvije 73,5 KM (54 kW) pri 8.750 vrtljajih na minuto. Na zahtevo je možno zmanjšanje moči na 48 KM (35 kW) za vozniško dovoljenje kategorije A2.

Peter Kavčič

Foto: Yamaha