Kawasaki Z praznuje 50 let – veste kakšen rekord je podrl že na začetku?

You are currently viewing Kawasaki Z praznuje 50 let – veste kakšen rekord je podrl že na začetku?

Podobno kot je japonskem tehnološkem gigantu uspelo z imenom Ninja, ki označuje superšportne motocikle z ostrino je ime Z zapisano v srca ljubiteljev slečenih motociklov. Kawasaki letos označuje 50 let modelov Z ali ‘Zed’ s posebnimi različicami jubilejnih modelov Z900, Z650, Z900RS in Z650RS naked.

Prvi Z1.

Kawasaki 900 Super 4 ali Z1

Prvega so predstavili leta 1972 z imenom Kawasaki 900 Super 4, oziroma Z1 in je predstavljal motocikel z najboljšim razmerjem med močjo in maso v tistem času. Kawasaki je svoje ime Z proslavil tudi v kultne filmu MAD MAX kjer je policist Goose vozil za tiste čase futuristično predelan K Z1000.

Leta 1973 je v Daytoni podrl tudi svetovni rekord v 24-urni vožnji kjer je dosegel povprečno hitrost 176,45 km/h, poleg tega pa je ta model podrl kar neverjetnih 45 hitrostnih rekordov.

Jubilejni Z bo rdeče barve

Priljubljeni Z 650 v jubilejni barvni kombinaciji. Cena:7.621 evrov.

Jubilejne model boste repoznali po značilni rdeči barvi, na trg pa naj bi prišli v začetku pomladi. S svojimi barvnimi kombinacijami, ki spominjajo na pretekle stroje bodo jubilejni Z-ji prava stvar za ljubitelje motociklov Kawasaki. Vsak nov lastnik bo ob prevzemu motocikla prejel knjigo »Z Chronicles«, ki spominja na zgodovino tega imena.

Črno – rdeča barvna kombinacija bo prepoznavna tudi zaradi zlatih platišč in jubilejnega logotipa Z50th na rezervoarju in z DOHC emblemi na pokrovih motorja. Kot spomin na bogato preteklost se na majhnem emblemu pod voznikovim sedežem nahaja napis ‘Double Overhead Camshaft’ – detajl, ki smo ga prej videvali na starih Z-jih in v prevodu pomeni dvojna odmična gred v glavi motorja.

Značilen logo ob jubileju.

Po vzoru strojev iz 70. let prejšnjega stoletja imata jubilejna modela Z900 in Z650 barvno kombinacijo ‘Firecracker Red’ ali rdeča petarda, če se malo pošalim. Ta kombinacija je bila prvič videna na modelih Z1100GP in GPZ900R.

Z 900 je za trenutek drugi najmočnejši v družini. Več moči ima Z H2

Odlični roadster Z 900 tudi v jubilejni izvedbi (cena 11.706 eur) nudi dober kompromis med udobjem in zmogljivostmi, vključno s sodobno TFT armaturno ploščo, sistemom za nadzor oprijema in različne načine podajanja moči. V jubilejni izvedbi mu zlato obarvano vzmetenje doda kanček prestiža.

Tu je uradni video s katerim je Kawasaki obeležil 50 let zgodovine serije Z:

Peter Kavčič

Foto: Kawasaki