MotoGP se je poklonil podjetju Akrapovič za 20 let sodelovanja – oglejete si video

You are currently viewing MotoGP se je poklonil podjetju Akrapovič za 20 let sodelovanja – oglejete si video

Pri podjetju Akrapovič letos praznujejo prav posebno obletnico. Mineva namreč 20 let, odkar so vstopili v najvišji razred motociklističnega dirkanja. S svojimi izpušnimi sistemi opremljajo številne ekipe in nudijo tehnično podporo, ki omogoča nenehen razvoj najbolj dovršenih strojev v svetu motociklizma!


Podjetje je bilo že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja močno vpeto v svet dirkanja s štiritaktnimi motorji, saj je sodelovalo z ekipami v nemškem prvenstvu Pro Superbike in svetovnem prvenstvu v razredu Superbike. V slednjem so bili v sezoni 1999 poleg ene italijanske tovarniške ekipe z Akrapovičevimi izpušnimi sistemi opremljeni že vsi japonski tovarniški motocikli. Zaradi obsežnega tehničnega znanja je bil premik v razred MotoGP, potem ko so v skladu z novimi pravili FIM v prvenstvu lahko sodelovali tudi motocikli s štiritaktnimi motorji, logična odločitev. Leta 2002 je podjetje s svojimi izpušnimi sistemi najprej opremljalo Apriliino tovarniško ekipo, pozneje v sezoni pa še Kawasakijevo. V naslednjih letih je začelo sodelovati tudi z drugimi proizvajalci, kot so Suzuki, Yamaha, KTM in Ducati, v sezoni 2022 pa so njihovi izpušni sistemi nameščeni na kar 75 % vseh dirkalnikov, vključno s prototipi štirih tovarniških ekip (Ducati Lenovo Team, Monster Energy Yamaha MotoGP, Red Bull KTM Factory Racing in Team Suzuki Ecstar).

Skupaj s Suzukijem so osvojili naslov leta 2020.

Pri Akrapovičevem sodelovanju v razredu MotoGP gre za veliko več kot samo za sponzorstvo ali promocijo novega izdelka, saj podjetje z vsako ekipo oblikuje pravo razvojno partnerstvo. Podjetje pred novo sezono skupaj z vsako izmed tovarniških ekip razvije in pripravi nov izpušni sistem, na katerem lahko med celotno sezono opravi večje in tudi do 30 manjših sprememb. Vsak izpušni sistem v sodelovanju s tovarniško dirkaško ekipo zasnujejo izkušeni inženirji pod vodstvom Slavka Alojza Trstenjaka, vodje Akrapovičevega oddelka tekmovalne podpore. Podjetje ima že več kot dve desetletji izkušenj z različnimi agregati za motocikle, ki tekmujejo v razredu MotoGP, od Apriliinega trivaljnika, Kawasakijevega vrstnega štirivaljnika, KTM-ovega štirivaljnika V-zasnove in Hondinega petvaljnika do današnjih agregatov. Zato se nanj obračajo različne ekipe in proizvajalci, ki želijo, da jim Akrapovičevi strokovnjaki pomagajo izboljšati motocikle z novimi rešitvami za izpušne sisteme. Ta partnerstva žanjejo velike uspehe, med katerimi so tudi naslovi svetovnih prvakov, ki so jih osvojili Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing / Movistar Yamaha MotoGP) v sezonah 2012 in 2015, Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) v sezoni 2020 in Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) leta 2021. V sezonah 2012 in 2021 so bili dirkalniki, opremljeni z Akrapovičevimi izpušnimi sistemi, v skupni razvrstitvi najboljši v vseh treh razredih: MotoGP, Moto2 in Moto3.

Aktualni svetovni prvak Fabio Quartararo s svojo Yamaho M1 in izpušnim sistemom Akrapovič.

Organizator dirk MotoGP, podjetje Dorna Sports, je ob tej priložnosti pripravil poseben video o dvajsetletnem sodelovanju podjetja Akrapovič v kraljevem razredu motociklističnega dirkanja, ki je vreden ogleda na tej povezavi:

Slavko Alojz Trstenjak, vodja oddelka tekmovalne podpore pri podjetju Akrapovič:

Slavko Alojz Trstenjak s svojo ekipo inženirjev in mojstrov v delavnici v Ivančni Gorici izdeluje najboljše dirkalne izpušne sisteme na svetu.

»V dvajsetih letih, odkar smo prisotni v MotoGP, se je pri razvoju in proizvodnji naših izpušnih sistemov veliko spremenilo. Začeli smo uporabljati nove rešitve in tehnike, z leti pa so naše izkušnje postale vse bogatejše. Stalno usposabljamo svoje inženirje ter nameščamo in razvijamo novo opremo, kot je recimo lastna livarna titana, v kateri izdelujemo zelo kompleksne dele. Začeli smo uporabljati še naprednejše materiale, saj tudi izpušni sistemi postajajo čedalje bolj zahtevni in se spreminjajo v aktivne sisteme z vgrajenimi ventili, ki uravnavajo učinek zaviranja z motorjem.

Izpušni sistemi za motocikle razreda MotoGP so z razvojem postali manjši in lažji. Na začetku smo imeli načrte izpušnih sistemov na polah papirja in jih nato skonstruirali na motociklu, zdaj pa vse načrtujemo in oblikujemo na računalniku, pri čemer je končni izdelek zasnovan v 3D-okolju, stik z dejanskim motociklom pa se nato zgodi v fazi izdelave prototipov, ko izdelke testiramo in poskrbimo, da ustrezajo vsem specifikacijam.

V čast nam je, da lahko že vrsto let sodelujemo z najboljšimi ekipami v razredu MotoGP, in se veselimo novih projektov tudi v prihodnje.«

Do zdaj je svoje naslove z uporabo Akrapovičevih izpušnih sistemov osvojilo že več kot 160 svetovnih prvakov na dveh in štirih kolesih. Podjetje obratuje v tehnološko najsodobnejših tovarnah v Sloveniji, kjer je zaposlenih več kot 1500 ljudi, svoje proizvode pa prodaja v več kakor 80 državah.ž

Peter Kavčič

Foto: Akrapovič, Dorna