Na Dakar 2023 se v boj s svetovno elito podaja slovenski ekstremni motorist Toni Mulec

You are currently viewing Na Dakar 2023 se v boj s svetovno elito podaja slovenski ekstremni motorist Toni Mulec

Reli Dakar je največja in najtežja terenska preizkušnja za človeka in njegov stroj. Ustanovitelj Thierry Sabine je dejal, da na Dakarju fantje postanejo možje .Kot kaže bo jubilejna – že 45. preizkušnja, ena najtežjih doslej! Na dirko polno nevarnosti se po odlični predstavi na letošnjem reliju v Maroku podaja eden najbolj vsestranskih in uspešnih slovenskih dirkačev. Toni Mulec se je doslej dokazoval v motokrosu, na ekstremnih dirkah po neskončnih peščenih plažah in enduro dirkah, sedaj pa se po njegovih lastnih besedah podaja na svoj največji izziv.

Toni Mulec z ”mentorjem” Miranom Stanovnikom, ki mu je predal že marsikatero izkušnjo.

V konkurenci 171 motoristov se bosta z veliko arabsko puščavo in vsem kar prinese takšna epska avantura spopadla dva Slovenca. Na svoj prvi reli Dakar se torej podaja izkušeni terenski motorist Toni Mulec, ki bo nastopil pod okriljem nizozemske ekipe in bo vozil na dirkalniku Husqvarna FR 450 Rally replica – kot novinec bo napadal čim boljšo uvrstitev v generalnem seštevku in v podkategoriji Rally2, kjer dirkajo tekmovalci brez tovarniške podpore, a z vso asistenco in logistično podporo ekipe ter mehanikov. Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič je seveda glede na redno udeležbo na dirki v zadnjih letih bistveno bolj izkušen, tekmuje pa v kategoriji brez asistence malle moto.

Toni Mulec, ki v teh dneh zaključuje še zadnje sponzorske dogovore in obveznosti, potuje v Savdsko Arabijo takoj po božiču je s svojo pripravljenostjo zadovoljen. V naslednjih dneh se bo poskušal čim bolje regenerirati in umiriti pred dirko, ki se začne s prologom 31.12. na obali Rdečega morja. Sredi decembra je opravil še zadnje treninge na pesku na nam bližnjih plažah v Lignanu v Italiji in s tem še utrdil dobro formo pred dirko. Sam pravi, da ga pripravljenost za vožnjo motorja ne skrbi, peščeni trening pa mu bo prišel prav na tokratni dirki, kjer bo prav sipki pesek redno na dnevnem meniju.

Svoje načrte je razkril v prijetnem ambientu hotela One66 v Ljubljani.

”S štartom na tej dirki se mi ne uresničujejo samo sanje, ampak začenjam novo poglavje v moji dolgoletni motošportni karieri. Odločitev, da se odzovem klicu puščave je v meni zrasla po tem, ko sem na testiranjih za tovarniško ekipo KTM, s katero občasno sodelujem, spoznal, da imam hitrost tudi za dober rezultat. Seveda pa bo zame letos največji izziv navigacija, zato tudi težko napovem na kakšen rezultat ciljam na mojem prvem Dakarju. Vsekakor je glavni cilj, da pridem do konca, z nekaj sreče pa upam na kak dober etapni dosežek. Če se bo na koncu vse dobro izšlo, bo prišel tudi dober rezultat.”

Toni je priznal, da je nastop na tej dirki tudi izjemen finančni zalogaj in je kljub temu, da so mu prisluhnili nekateri pokrovitelji, moral ubrati tudi nekoliko bolj sodoben ali alternativni pristop zbiranja sredstev. Tako je prek družabnih omrežij sprožil donatorsko akcijo, ki seveda še vedno traja in bo trajala tudi ves čas dirke, saj je finančna luknja še vedno precejšnja in bo hvaležen za vsak evro. Vsi, ki mu želite pomagat, lahko to naredite z nakupom sponzorske majice ali z donacijo, vse podrobnosti pa so na njegovi spletni strani www.tonimulec.si.

45. izvedba relija Dakar, ki se bo začel v taboru na obali Rdečega morja , prečil zloglasno puščavo Prazna četrt in končal na nasprotni strani Arabskega polotoka, je najtežja, odkar je reli prišel v Savdsko Arabijo. Prolog in 14 hitrostnih preizkušenj sestavlja skoraj 5 000 kilometrov hitrostnih preizkušenj, zato je trasa pravi preizkus izjemne vzdržljivosti.

Dakar 2023

Dakar 2023 – ETAPE

31. december SEA CAMP > SEA CAMP – PROLOG

1. januar  SEA CAMP > SEA CAMP – 1. ETAPA

2. januar SEA CAMP > ALULA – 2. ETAPA

3. januar ALULA > HA’IL – 3. ETAPA

4. januar HA’IL > HA’IL – 4. etapa

5. januar HA’IL > HA’IL – 5. ETAPA

6. januar HA’IL > AL DUWADIMI – 6. ETAPA

7. januar AL DUWADIMI > AL DUWADIMI – 7. ETAPA

8. januar AL DUWADIMI > RIJAD – 8. ETAPA

9. januar RIJADO > DAN POČITKA

10. januar RIJAD > HARAD – 9. ETAPA

11. januar HARADH > SHAYBAH – 10. ETAPA

12. januar SHAYBAH > EMPTY QUARTER MARATON – 11. ETAPA

13. januar EMPTY QUARTER MARATHON > SHAYBAH – 12. ETAPA

14. januar SHAYBAH > AL-HOFUF – 13. etapa

15. januar AL-HOFUF > DAMMAM – 14. etapa

Peter Kavčič, foto: Grega Gulin