Prvi v zgodovini motošporta iz razreda MotoGP na Dakar – Danilo Pretrucci

You are currently viewing Prvi v zgodovini motošporta iz razreda MotoGP na Dakar – Danilo Pretrucci

Petrucci, ki je v svojih 10 sezonah na lestvici MotoGP zbral 10 stopničk in dve zmagi, si je po koncu kariere dirkanja na asfaltu v kraljevem razredu MotoGP izpolnil življenjske sanje s prehodom na reli Dakar, v naslednjo stopnjo svoje elitne dirkaške kariere.  “Petrux” je izkušen v enduru in motokrosu, vendar ve, da bodo disciplina in zahteve relija velik izziv.

Prvi test specialke v Dubaju z ekipo KTM Red Bull Factory Racing

Prvi MotoGP dirkač, ki se podaja na avanturo v puščavo.

Danilo se seveda v veliko Arabsko puščavo ne odpravlja brez izkušenj. Ves prosti čas je posvetil temu, da se je učil od nekaterih najuspešnejših dirkačev v tem športu in strokovnjakov iz ekipe KTM, ki je pred tem dosegla izjemnih 18 zaporednih zmag na Dakarju. Ker se zaveda velikosti izziva, se je začel pospešeno pripravljati na reli že sredi poletja, pri tem pa so mu pomagali tovarniški dirkači ekipe KTM Toby Price, aktualni svetovni prvak Avstrijec Mathias Walkner in zmagovalec relija Dakar 2021, Argentinec Kevin Benavides.

Ekipa KTM Factory Racing od katere se je Danilo učil veščin relija.

Danilo Petrucci: ”S tem so se mi resnično uresničile sanje dirkati na Dakarju. To je nekaj, kar sem si vedno želel narediti že od malih nog, ko sem gledal video posnetke relija Dakar iz 80. in 90. let. Zdaj, zahvaljujoč podpori s strani KTM, se te sanje uresničujejo. Najprej bi se rad zahvalil KTM-u za to odlično priložnost; Mislim, da bom edini dirkač v zgodovini, ki je v dobrem mesecu dni nastopil v MotoGP in nato na reliju Dakar – zato sem zelo ponosen, da grem na štart te najtežje dirke. A ostajam realen in z nogami trdno na tleh. Moj glavni cilj je samo končati dirko in pri tem maksimalno uživati. Prvi korak je bil, da sem opravil nekaj treningov z Jordijem Viladomsom, sicer šefom ekipe KTM za reli, ki je velikokrat tekmoval na dirki in končal na stopničkah, tako da mi je odlično pomagal pri učenju te posebne umetnosti.

Terenska vožnja mu ni tuja.

Prvič sem se preizkusil v vožnji z reli specialko KTM 450 RALLY oktobra na sipinah v Dubaju, kjer sem se lahko od tovarniških dirkačih naučil ogromno. Lepo jih je bilo videti, kako vozijo. Bili so super prijazni in ta izkušnja mi bo zelo koristila. Upam, da bodo treningi pred dirko uspešni; zagotovo bo težka dirka, a sem navdušen.”

Kariero bo nadaljeval na stezah serije Motoamerica

Svoje mnenje je ob Petruccijevem slovesu iz serije MotoGP podal tudi veliki šef vseh motošportnih aktivnosti Pit Beirer, direktor KTM Motorsports: ”Danilov talent in njegov značaj pomenita, da je eden redkih fantov na elitni ravni, za katere verjamemo, da lahko naredijo ta radikalen premik z asfalta na sipine. To je odlična zgodba za odličnega fanta. Želimo se mu zahvaliti za njegovo profesionalnost in ves njegov trud kot del ekipe Tech3 v našem projektu MotoGP in zdaj je čas za drug svet, poln peska in prahu.”

Kako zelo navdušujoča je vožnja z reli specialko za Dakar si lahko ogledate v tem videu:

Peter Kavčič

Foto: KTM