Reli Maroko, prvi dan: Toni Mulec v cilju prve etape svojega prvega svetovnega relija!

You are currently viewing Reli Maroko, prvi dan: Toni Mulec v cilju prve etape svojega prvega svetovnega relija!

Ni šlo vse po planu, a v puščavskem reliju skoraj nikoli ne gre. Toni Mulec, odlično 12. mesto v kategoriji Rally 2, se je v bivak v Tan-Tan-u vrnil z mešanimi občutki. Pritisk na edinega slovenskega tekmovalca v Maroku je zelo velik, saj uspešno zaključen reli pomeni vstopnico na Dakar, obenem pa ne gre pozabiti, da Toni v poslu čisti začetnik. Neznank, ki nanj prežijo na vsakem koraku, je enostavno preveč, da bi bil lahko povsem sproščeno in samozavestno pritiskal na plin. A ne glede na povedano, je danes Toni imel svoj trenutek: 20 kilometrov dirkanja po plaži, kjer se je končno znebil prahu in s stalno hitrostjo 160km na uro prehitel nemalo sotekmovalcev! Žal se je rajska plaža prehitro končala, a reli neznank je po prvi etapi za prgišče manj in jutri je nov dan.

Dobro vožnjo je pokvarilo nekaj napak, ki so sestavni del relija.

»Zjutraj je bilo, priznam, kar nekaj nervoze. Skrbela me je navigacija, nato pa sem že v prvih kilometrih ugotovil, da ta ni moj največji problem. Vsaj četrtino tekme sem vozill v prahu – nekateri tekmovalci pred mano so bili prepočasni, med njimi pa sta bila tudi dva štirikolesnika, ki sta za sabo puščala oblake prahu. Navigacijsko težka etapa je pomenila, da so se tekmovalci hitro začeli izgubljati, kar je bila moja prva velika priložnost. Druga, še večja priložnost pa se je pojavila s to sanjsko plažo, kjer sem lahko dal gas do konca in se končno znašel na progi sam. To je bila čista uživancija, letel sem z napol praznim tankom! Tudi navigacija mi je po plaži stekla in ritem je bil dober. Ko sem zapeljal v nevtralizacijo, pa me je sreča spet malo zapustila. Nekaj težav sem imel z menjavo potne knjige, stres se je tako povečal, nakar nisem uspel jesti – kdor me pozna, ve, da je to lahko težava – na hitro sem dal gor čelado, čepe v ušesa in hitro na izhod iz cone. Spet je bilo vse drugače, motor težek, navigacija zapletena, veter je pihal na polno … Sotekmovalci so me začeli dohitevati in občutek ni bil dober. Naredil sem nekaj napak, a sem se sestavil in zadnjih 50 kilometrov spet uzival v ritmu. A časa, da bi popravil rezultat, ni bilo več. Ostal sem na 12.mestu, kjer sem se že nekako ustalil po prvi kontrolni točki.«

Toni se v pesku odlično znajde. Nenazadnej je večkrat uspešno končal zloglasni Letouquet v Franciji.

Jutri tekmovalce čaka nova, malo krajša etapa, a nič krajši special (316km). Po 432 km bo karavana dosegla Laayoune, od koder bodo tekmovalci tretji dan startali na krožno etapo.

Tina Torelli, foto: Rally Zone

Sam Sunderland, vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva RallyGP.

2022 Rallye du Maroc – skupno po 1. etapi RallyGP:
1. Ross Branch (Hero) 4:46:24
2. Luciano Benavides (Husqvarna) 4:48:29
3. Toby Price (KTM) 4:49:35
5. Sam Sunderland (GASGAS) 4:55:05