S temi besedami sta predsednik AMZS in predsednica države spregovorila motoristom

You are currently viewing S temi besedami sta predsednik AMZS in predsednica države spregovorila motoristom

Če niste živeli zadnjih dvajset let nekje v tujini ali odmaknjeni od moto scene pri nas, potem ste verjetno že slišali za tradicionalno žegnanje motorjev v Mirni Peči. Motoklub Trebnje, natančneje sekcija AMD Trebnje, ki tudi spada pod okrilje Avto-moto zveze Slovenije, je na velikonočno ponedeljek organiziral že 26. Vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov. Tudi tokrat se je zbralo ogromno ljudi – gre za dogodek, ki je z naskokom največji dogodek za motoriste pri nas.

V Mirno Peč se je kljub nekoliko aprilskemu vremenu pripeljalo več kot 12 tisoč motoristov in motoristk na vseh vrstah motorjev in celo štirikolesnikov. Letos je dogodek obiskala celo častna gostja – predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je kot verjetno veste, tudi sama motoristka. Njen gostitelj, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, Leopold Pungerčar, sicer tudi predsednik organizacijskega odbora prireditve, je bil izjemno vesel, da je tradicionalni uvod v motoristično sezono znova privabil tako veliko število motoristi in motoristov, saj je po njegovem mnenju to eden od pokazateljev, da se motoristi zavedajo svoje ranljivosti in skušajo tudi sami poskrbeti, da bi bile njihove poti čim bolj varne.

Ob tem je dejal: ”V AMZS prometno varnost že vrsto let spremljajo tudi z analizami podatkov o prometnih nesrečah (ugotovitve preberite na tej povezavi). Vsako življenje, ki ga terja cesta, je velika izguba – ne le za bližnje, temveč za družbo kot celoto. Pomembna pa je ugotovitev, da se število smrtnih žrtev zmanjšuje. Prav med motoristi je izboljšanje v zadnjih letih najbolj opazno.” To je ob začetku sezone najboljša novica! Kaj naj drugega dodamo kot to, da dajmo skupaj po pameti pripeljati do ničle!

Dejstvo – število smrtnih žrtev med motoristi se je zmanjšalo!

Predsednik AMZS je ob tej priložnosti izrazil prepričanje, da so k izboljšanju prometne varnosti pripomogle številne preventivne aktivnosti, pomembno vlogo pri tem dosežku pa imajo tudi programi varne vožnje v centrih varne vožnje, kot je AMZS Center varne vožnje na Vranskem, ter povabil motoriste, da ob začetku sezone pridejo na ogrevalni tečaj. Ob tem je izpostavil: »Mnogo lahko dosežemo tudi z zgledom. Ob tej priložnosti bi se želel iskreno zahvaliti predsednici republike, gospe Nataši Pirc Musar, ki je ob več priložnostih poudarila pomen treninga varne vožnje in je tudi sama velika ambasadorka varne vožnje z motorjem. Prepričan sem, da bomo s takšnimi zgledi, s sodelovanjem med vsemi deležniki, ki smo soodgovorni, da bi bilo prometnih nesreč vse manj, ter s strpnim in spoštljivim odnosom drug do drugega – pa naj smo v avtu, na kolesu, motorju ali peš, v prihodnje še bližje uresničitvi vizije nič.«

Slavnostna gostja, predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, je v svojem pozdravu motoristkam in motoristom poudarila pomen varne udeležbe v prometu in samozaščitno ravnanje motoristov, ki se začne z uporabo ustrezne zaščitne opreme ter nadaljuje z varno in odgovorno vožnjo. Motoristom je položila na srce misel anonimnega motorista, da je treba, ko sedeš na motocikel, vklopiti možgane in paziti na tiste, ki tega še niso storili. 

V pogovoru za AMZS Motorevijo, je predsednica republike povedala še, da je eden od razlogov, da na današnjo prireditev ni prišla z motorjem, tudi ta, da letos ni prevozila še niti enega kilometra.

”Sem v letih, ko je treba na motor sesti še bolj preudarno. Od doma do Mirne Peči bi z motorjem rabila uro in dvajset, nato pa še nazaj, in za tako vožnjo mora biti motorist ustrezno pripravljen. Bom pa letos zagotovo sedla na motor!” Dejala je, da za njen motor na začetku sezone poskrbi sin, ki študira strojništvo: ”Pregleda zavorno tekočino, pnevmatike, akumulator …  Izjemnega pomena je tudi ustrezna oprema. Ne le čelada, ampak čelada je zame tisti del opreme, pri kateri res ne gre varčevati.”