Najboljše vaje za motoriste pred začetkom sezone

You are currently viewing Najboljše vaje za motoriste pred začetkom sezone

Telesna pripravljenost je za motoriste pomembna. Hoja v hrib, tek, košarka, mali nogomet, tenis, plavanje, gorsko ali cestno kolesarjenje in podobne aktivnosti nam seveda zelo pomagajo, da smo na motorju varni. A če pozimi vaš motor počiva v garaži nikar ne počivajte tudi vi. Ob prvem toplem vremenu, bo želja po vožnji velika, telo pa še vedno v stanju počivanja, nekoliko okorno in morda s kakšnim kilogramom več. To res ni najboljša popotnic av sezono.

Vožnja z motorjem zahteva nekaj napora, seveda je veliko odvisno od načina ali vrste motorja s katerim se vozimo. Če pogledamo najbolj skrajne primere, dirkače v razredu MotoGP ali MXGP, hitro ugotovimo, da so telesno vrhunsko pripravljeni in vožnja na njihovih dirkalnikih ni lahka. Marc Marquez takole pravi glede telesne pripravljenosti:

“Prsni koš in trebušne mišice sta najbolj pomembna predela telesa, ko govorimo o vožnji motorja. Zaradi konstantnega nagibanja se mišice utrudijo, važno pa je ohranjati stabilnost s središčem telesa”

A dirkanje, kjer voznik porabi veliko moči je omejeno na kratka intenzivna obdobja. To z realnim motociklizmom nima veliko skupnega, razen da so za dobro vožnjo potrebne enake mišične skupine. Ko se z motorjem odpravimo na pot nas čaka več ur sedenja za krmilom, morda celo več dni skupaj. Seveda je dobra telesna pripravljenost in gibljivo telo nekaj, h čemer bi moral stremeti vsak človek. V primeru padca ali nenadne kritične situacije na cesti pa nam to lahko reši življenje. Tisti motorist, ki bo znal v takšnem trenutku odreagirati trezno, se pravilno odločiti v delčku sekunde bo v prednosti pred utrujenim in že malo zaspanim človekom za krmilom. Zato je kondicija tudi za motorist zelo pomembna. Gibljivost telesa in moč pa pomagata pri reševanju ko je treba na silo spremeniti smer ali ko te odnese po tleh in si samo še potnik in drsiš ali se kotališ po cesti. Verjetno ste se kdaj med gledanjem padca MotoGP dirkača ali recimo smukača čudili, kako lahko po hudem padcu, polnem prevračanja in drsenja vprašali kako da ne obležijo, kako da jim ni nič hujšega. No odgovor se skriva tudi v telesni pripravljenosti. Če bi na enak način padel kdorkoli od običajnih ljudi, ki niso tako natrenirani, bi bile posledice katastrofalne.

Tule si preberite kako preprosto je, da v sezono zapeljete pripravljeni, trenirate lahko doma v vaši sobi, na balkonu ali terasi, še bolje pa kar zunaj v naravi.

Ogrevanje

Ogrevanje pred vadbo je zelo pomembno, s tem telo ogrejemo na delavno temperaturo, nekako tako kot pred vožnjo ogrejemo svoj motor. Dobra vaja za to je tek na mestu, če ste v zaprtem prostoru ali tek v naravi. Ko boste začutili, da se je srčni utrip povišal tja na 120 udarcev na minuto in da ste ogreti in že malo potni ste dosegli delavno temperaturo vašega stroja.

Počepi

Prva vaja naj bo enostavna in pomembna za vožnjo z motorjem. Morda se niste zavedali toda noge so pri vožnji zelo pomembne. Če imate zdrava kolena naredite do 20 počepov, nato pol minute počivajte in vse skupaj še štirikrat ponovite. Pete morajo biti vedno na tleh saj tako ne obremenjujete kolen.

Plenk

Druga vaja je za krepitev trupa, oziroma jedra. Močne trebušne in hrbtne mišice so pomembne za stabilizacijo celega telesa med vožnjo Zato je priporočljiv nizki (na komolcih) ali visoki plenk (na stegnjenih rokah). Čas ko ga držimo, naj bo najmanj 30 sekundo in največ do 90 sekund. Sledi 30 sekund pavze. Vse skupaj pa ponovite še štirikrat.

Sklece

Tretja vaja je vsem, ki so kdaj služili vojsko zelo znana. Sklece! To je odlična vaja za roke in pravzaprav za celo telo. Naredite serijo po 10 sklec s z rokami v širini ramen, počivajte pol minute in naredite serijo z rokami skupaj za krepitev prsnih mišic. Število sklec in ponovitev prilagodite vaši telesni pripravljenosti. Če niste v vrhunski formi začnite z desetko in postopoma dvigujte zahtevnost.

Marc Marquez med izvajanjem klasičnih sklec, foto: Red Bull media pool

Plezalec

To je odlična vaja za razgibanje celega telesa. Postavite se kot v zgornji položaj za sklece in premikajte kolena priti prsnemu košu kot da hodite v hrib. Naredite 30 do 60 ponovitev, potem pa  pol minute pavze. Vajo ponovite 4x. Pazite, da bo hrbet ves čas raven

Takole trenira štirikratni svetovni prvak Tim Gajser, ki je skupaj s svojim fizeoterapevtom v času karantene pripravil pol ure dolg video kako lahko trenirate sami doma. Najprej se morate sezuti, vse vaje delata bosa!

Tim Gajser, foto Honda proracing

Veliko veselja med treningom!

This Post Has 2 Comments

Comments are closed.