Odgovor na vedno večjo konkurenco – Yamaha Ténéré 700 Extreme

You are currently viewing Odgovor na vedno večjo konkurenco – Yamaha Ténéré 700 Extreme

Od predstavitve leta 2019 je Yamaha Ténéré 700 postal eden najbolje prodajanih Yamahinih modelov, predvsem pa je zavladal nišnemu segmentu srednjega razreda potovalnih enduro motociklov. Poleg zanimivega modela namenjenega puščavskim potovanjem o katerem smo pisalu na tej povezavi…je ta model namenjen ekstremnim enduro voznikom.

Z zanesljivim ali bolje rečeno preizkušenim dvovaljnim 690-kubičnim agregatom CP2 z visokim navorom in vsestranskim okvirjem ter dovolj zmogljivim vzmetenjem je Ténéré najuspešnejše motorno kolo v svojem razredu. 

Ténéré 700 Extreme – brezkompromisen terenski motocikel

Ime motocikla pove vse – to je brezkompromisen terenski motocikel s sistemom vzmetenja z dolgim hodom in široko paleto posebnih komponent okvirja, ki so zasnovane tako, da še dodatno izboljšajo njegovo uporabo na vseh terenih.

Za boj z zahtevnimi tereni ima Ténéré 700 Extreme vrhunske, popolnoma nastavljive sisteme vzmetenja KYB z 20 mm daljšim hodom spredaj in zadaj (v primerjavi z modelom Ténéré 700). Za gladko delovanje sprednjega vzmetenja so vilice obdelane s trpežnim premazom Kashima, ki pomaga odpraviti statično trenje pri nižjih hitrostih – zlato obarvana notranja cev vilice pa še dodatno poudarja splošen občutek kakovosti. 

Najnovejši Ténéré je namenjen voznikom z izkušnjami pri motokrosu ali enduro vožnji, ki si želijo dodatnih zmogljivosti na najzahtevnejših terenskih podlagah, s čimer kategoriji motociklov za pustolovščine dodaja novo dimenzijo, ki sega na področje vztrajnostnih relijev.

 

Dodatna zaščita serijsko

Tovarniško je opremljen z lahkimi stopalkami iz titana večjimi za kar 35%, aluminijasto zaščito hladilnika in vodilom za verigo, zato je ta zelo specifičen pustolovski model pripravljen, da se dokaže v vseh možnih ekstremnih pogojih. Njegov dvodelni sklop sprednjega blatnika je sestavljen iz barvno usklajenega blatnika oblike enduro in ločenega spodnjega dela za zaščito pred umazanijo in drugimi delci – medtem ko bolj raven enodelni reli sedež omogoča hitro in enostavno prenašanje teže.

Navpični 5-palčni zaslon TFT ima 3 ločene teme, vključno s prikazom v slogu navodil za reli za učinkovito navigacijo pri vožnji. Za obvladovanje tudi najbolj neprijaznih površin pa je razdalja motocikla od tal povečana na 260 mm. 

Maksimalna moč

54,0 kW (73,4 KM) pri 9.000 vrt./min

Maksimalen navor

68,0 Nm @ 6.500 vrt./min

Skovano na dirkah

Izjemne zmogljivosti modela Ténéré na terenu sta preverila Yamahina voznika tovarniške ekipe Alessandro Botturi in Pol Tarrés, ki sta s svojima motocikloma zmagovito prevozila najtežje reli dirke na svetu. 

Po zgodovinskem trenutku na dirki TransAnatolia Rally Raid z epskimi zlatimi in srebrnimi stopničkami bosta Tarrés in Botturi predstavila Ténéré 700 Extreme 2024 na zadnji etapi italijanskega prvenstva Motorally Raid TT, ki bo od 20. oktobra potekala v Olbii.

S svojim vzmetenjem KYB z dolgim hodom, visokokakovostnimi komponentami in nadgrajenim zaslonom TFT je Ténéré 700 Extreme izjemno zmogljiv stroj.

 

Ténéré 700 Extreme: Glavne lastnosti

Popolnoma nastavljive 43-milimetrske sprednje vilice KYB s premazom Kashima, hod kolesa 230 mm (20 mm več kot Ténéré 700)

Popolnoma nastavljiv zadnji blažilnik KYB z zunanjim rezervoarjem, hod kolesa 220 mm (20 mm več kot Ténéré 700)

Oddaljenost od tal 260 mm (20 mm več kot Ténéré 700)

Povezan 5-palčni navpični zaslon TFT s tremi temami z možnostjo prikaza v slogu navodil za reli

Stikala na levi strani krmila s stikalom za pot

Lahke stopalke za noge iz titana z močnim oprijemom in 35 % večjo površino

Raven enodelni sedež z 20 mm dodatnega oblazinjenja, ki omogoča 910 mm visok sedež

Barvno usklajen sprednji blatnik

Zaščita hladilnika iz aluminijaste mreže 

Vodilo za verigo

Zlati kolesi iz anodiziranega aluminija z naperami

Cena in razpoložljivost

Ténéré 700 Extreme bo v Evropi na voljo kot modelno leto 2024. Za več informacij o lokalni maloprodajni ceni in razpoložljivosti se obrnite na nacionalnega Yamahinega distributerja.