Tim Gajser sezono začel z zmago a pomembne težave še ni odpravil

You are currently viewing Tim Gajser sezono začel z zmago a pomembne težave še ni odpravil

Ob odsotnosti poškodovanih glavnih dveh tekmecev iz minule sezone je Tim Gajser v uvodno dirko svetovnega prvenstva v motokrosu štartal kot glavni favorit. Jefrey Herlings in Romain Febvre še ne bosta pripravljen za naslednjo dirko v Italiji zato je bila dirka , ki jo gostil Matterley Basin zelo pomembna. Tim Gajser je v razredu MXGP zmagal, Jan Pancar pa je v razredu MX2 osvojil skupno 18. mesto.

Naš odlični motokrosist je na vseh treningih in tudi v kvalifikacijski vožnji dokazal, da mu po časih na krog ni para. A ena malenkost vseeno malce zagreni neverjetno hitrost, ki jo tovarniški HRC dirkač razvije na stezi. Štart! Da, štarti še niso na nivoju kot si jih želijo pri Hondi. Tim je v intervjujih pred sezono večkrat omenil, da je prav na štartih ogromno delal, očitno pa z ekipo še niso našli tiste prave rešitve. Sam lahko sicer le ugibam a verjamem, da se ključ do holeshot na dirki skriva v večji meri v delovanju motorne elektronike, oziroma štartnega sistema na tovarniškem dirkalniku HOnda CRF 450 R.

KTM ima prednost na štartu

Jorge Prado je od letošnje sezone naprej na motociklu znamke GasGas, ki je tesno povezan z dirkalnikom KTM.

Očitno je, da KTM ali če sem povsem natančen v zadnjem primeru GasGas z odličnim štarterjem Jorgejem Pradom drži v rokah pravi recept za dobre štarte. KTM je tu imel prednost že lansko leto in izgleda, da so s tehnologijo šli še naprej. Tim Gajserje je nedvomno opravil na stotine, če ne kar tisoč testnih štartov, da bi v ekipi našli pravi rešitev. In ko pogledamo pripravljalne dirke in sedaj prvo za MXGP, ki je za nami je jasno, da se je približal, ni pa še na isti ravni. Velik napredek pa so očitno naredili tudi pri Yamahi.

Oba Slovenca sta bila na dirki uspešna

Tekmovanje se je na prvi dirki vrnilo nazaj na klasični dvodnevni format in že sobotne kvalifikacije so nakazovale, kaj lahko pričakujemo od nedeljskih dveh voženj. Slovenijo sta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim ej navdušil s tekočo vožnjo.

V razredu MXGP je Gajser sobotne kvalifikacije končal na drugem mestu. Nedeljske prve vožnje na zelo razgibani in zahtevni progi, ki mu je sicer zelo pri srcu, ni začel najbolje, saj je prvo merilno točko prevozil deveti. A hitro je našel dober ritem in ob koncu prvega kroga je tekmece napadal s šestega mesta. Nato je nekaj časa preizkušal, kaj je moč storiti na posameznih delih proge, potem pa se je ekspresno prebil na drugo mesto. Jeremy Seewer pred njim je vozil zelo zanesljivo vse do predzadnjega kroga, v katerem je verjetno tudi zaradi Gajserjevega pritiska storil napako. Slovenski motokros as je to seveda izkoristil in je ciljno črto prečkal prvi.

Nisem najboljše štartal, ampak to sem potem nadomestil z dobrimi linijami, ki so se skozi vožnjo iz kroga v krog na zelo razgibani progi kar pošteno spreminjale. Zadovoljen sem z opravljenim v prvi vožnji,

je z nasmehom na obrazu pripovedoval Gajser neposredno po prihodu v cilj. Drugo vožnjo je slovenski šampion začel s peto pozicijo na prvi merilni točki. Do konca prvega kroga je bil še mesto višje, potem pa je znova pametno dihal za vrat konkurentom ter čakal na priložnost, da jih prehiti. Najprej je prehitel Seewerja, nato pa še Glenna Coldenhoffa. Ostal mu je le še Jorge Prado. Španca je pospravil v žep v začetku dvanajstega kroga in kazalo je, da se bo suvereno odpeljal do zmage v tudi v drugi vožnji. A padec mu je to preprečil in ciljno črto je prečkal na drugem mestu, vseeno pa mu je pripadla skupna zmaga na VN Velike Britanije.

Pogled iz perspektive Tima Gajserja

Jan Pancar se je v prvi boj za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2022 podal z lastnim moštvom TEM JP253. V kvalifikacijah v soboto je bil še malce zadržan, saj se je v cilj pripeljal na 19. mestu. Prvo vožnjo nedeljske dirke je začel umirjeno. Izognil se je gneči v prvem zavoju po štartu ter bil na prvi merilni točki osemnajsti, prvi krog pa je končal na dvajsetem mestu. Nadaljeval je zbrano in premišljeno, kar mu je v cilju prineslo 16. mesto. 

Jan Pancar.

Prvi je bil premierno v svetovnem rangu tekmovanj v motokrosu v tem razredu Simon Langenfelder. V drugo vožnjo se Pancar ni podal tako, kot bi si želel. Na prvo merilno točko je pripeljal šele na štiriindvajsetem mestu. Ćakal ga je oster boj s konkurenti. Kljub niti malo bleščečemu izhodišču se ni predal, ampak je vozil nepopustljivo ter iz kroga v krog peljal bolj samozavestno in prehiteval tekmece, kjer je bilo to mogoče. Bil je že na šestnajstem mestu, a potem se mu je v enajstem krogu pripetila napaka in v cilj je pripeljalna 19. mestu.Skupno na dirki mu je pripadlo 18. mesto, vknjižil pa je sedem točk za razvrstitev svetovnega prvenstva. Drugo vožnjo razreda MX2 je sicer spet dobil Simon Langenfelder, ki se je veselil tudi skupne zmage na dirki za VN Velike Britanije.