Test – BMW M 1000 R je najbolj nor in brutalen ter komaj legalen za cesto

You are currently viewing Test – BMW M 1000 R je najbolj nor in brutalen ter komaj legalen za cesto

To je najbolj divji motor, ki sem ga vozil v sezoni 2023 in uf, če dobro premislim, je pravzaprav zelo verjetno kar najbolj nor, brutalen in ekstremen motocikel kar sem jih vozil na cesti. Več pa v testu, ki je na srečo potekal tudi na zaprtem poligonu kjer sem lahko varno in predvsem legalno do konca odprl plin in doživel vrhunske pospeške. Hvala AMZS Center Varne vožnje Vransko!

Sveta črka M!

Še na kratko o samem motociklu: Z modelom M 1000 R BMW Motorrad predstavlja drugi model M v zgodovini podjetja. Zasnovan in narejen na podlagi aktualnega BMW S 1000 R in njegove popolnoma superšportne izvedbe S 1000 RR je bil njihov najbolj športni naked motor zelo premišljeno prirejen za brezkompromisne zmogljivosti. Roadster navdušuje najvišjim zahtevam tako na zavitih podeželskih cestah kot na dirkališču. Ob jubileju, ko BMW namreč praznuje 50 let oddelka M, bo ta stroj tudi prava izbira za zbiratelje.

Cesta ali dirkališče, saj je vseeno!

Ta stroj ponuja nore vozno-dinamične izkušnje. V primerjavi s superšportnikom S1000RR ima ta naked krajša prestavna razmerja in več moči v spodnjem območju vrtljajev. To poskrbi za še bolj brutalne pospeške, saj je vse podrejeno odzivnosti na ročico plina in ne doseganju visokih hitrosti na dirkališču. Nobenega dvoma ni, da motor s Shift Cam tehnologijo s svojimi 210 KM in pri 199 kilogramov teže od 0 in tja do 200 km/h prehiti svojo superšportno izvedbo. Njegova maksimalna hitrost je omejena na 280 km/h! Od 0 do 200 km/h pa z mesta pospeši v absurdnih 7,2 sekunde! No od 0 do 100 km/h tudi ni skromen, pospeši namreč enako kot superšportnik v 3,2 sekunde. Preizkusil sem tudi launch control – oziroma sistem za štart pod maksimalno obremenitvijo, ki ga nadzira elektronika. Zadeve je brutalna, predvsem pa lahko rečem da dela! Cena? Ah ta res ni za vsakogar….od 22.590 evrov naprej!

Foto: Kristjan Vatovec

This Post Has One Comment

Comments are closed.